UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко підписав закон про Сили спеціальних операцій ЗСУ

Президент назвав цей закон "вимогою часу для того, щоб захист України був набагато більш ефективним".

Президент Петро Порошенко під час зустрічі з воїнами-спецназівцями підписав закон про внесення змін у деякі закони України щодо Сил спеціальних операцій Збройних сил України №4795, прийнятий Верховною Радою України, повідомляється на президентському порталі у вівторок, 26 липня.

"Сьогодні в житті українського спецназівця важливе і урочиста подія, яка є результатом спільної та скоординованої роботи багатьох людей. Сьогодні підписується закон, яким завершується процес створення Сил спеціальних операцій Збройних сил України", - сказав Порошенко.

Глава держави підкреслив, що це "абсолютно важливо в умовах захисту України від агресії, яку розв'язала проти нас Російська Федерація" і назвав цей закон "вимогою часу для того, щоб захист України був набагато більш ефективним".

Закон визначає правовий статус та застосування Сил спеціальних операцій самостійно або у взаємодії з іншими видами ЗСУ для спеціальних операцій по створенню сприятливих умов для успішного проведення військово-політичних, економічних та інших заходів в інтересах національної безпеки у сфері оборони держави.

Президент особливо підкреслив, що під час міжнародних зустрічей і зарубіжних візитів теми захисту держави, реформи сектору оборони і безпеки, постачання новітнього озброєння і техніки є ключовими. Глава держави підкреслив, що "першочергова увага щодо спільних дій та спільних навчань з боку наших партнерів з США, Канади, ЄС та інших країн приділяється саме сил спеціальних операцій".

У прес-службі президента зазначають, що закон розроблений за стандартами НАТО, і повністю відповідає завданням співробітництва Україна-НАТО в контексті створення ССО, а також положень Стратегічного оборонного бюлетеня.

Президент також зазначив, що в Україні вже створено спеціальний центр і застосовуються спеціальні тренінгові програми, які дозволяють швидко та якісно готувати спецназівців.

Глава держави зазначив, що в 2014 році в спецназу "крім бойового духу не було нічого - ні форми, ні берців, ні прицілів, нічого". "Подивіться, яку велику роботу ми зробили за ці два роки. І найголовніше - створений спецназ. І він себе ще покаже", - підкреслив Порошенко.

Президент привітав представників Сил спеціальних операцій зі створенням нового окремого роду військ ЗСУ і зазначив, що ці підрозділи користуються великою довірою і повагою серед українців.

Реалізація норм закону дозволить підвищити стримуючий потенціал Збройних сил України, підвищити можливості захисту суверенітету, незалежності, територіальної цілісності та національних інтересів України, рівень обороноздатності держави, збільшить можливості держави в проведенні спеціальних заходів, в тому числі за межами України, дозволить досягати військово-політичні та військово-стратегічні цілей і припиняти конфлікти на ранній стадії виникнення.

У січні 2016 року начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко заявив, що створення Центру підготовки ССО є однією з найважливіших завдань військового відомства в 2016 році.

Як писав Юрій Бутусов у статті для DT.UA Воєнна стратегія України: результати за рік, створення ССО було передбачено програмою Україна-НАТО на 2015 рік, але Генштаб у встановлені планом терміни не вклався.