UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко чекає від Константинополя визнання автокефалії Української церкви

Київ отримав християнську віру від Константинопольської церкви. Саме від неї чекає справедливого рішення.

Україна чекає від Константинопольського патріарахату повернення автокефалії Українській православній церкві, йдеться в заяві президента Петра Порошенка з нагоди Дня хрещення Київської Русі – України.

Президент нагадав, що Володимир Великий 1029 років тому ухвалив доленосне рішення – охрестити Русь-Україну.

"Він прийняв християнську віру від Константинопольської церкви, яка для нас і понині є Церквою-Матір'ю. Саме від неї ми як країна з однією з найбільших православних громад світу очікуємо якнайшвидшого визнання природної автокефалії української Церкви – великої за кількістю вірних, рівної до інших помісних православних церков. І, зрозуміло, духовно та адміністративно незалежної від Москви, від країни-агресора", - наголосив президент.

Порошенко також наголосив, що вибір християнської віри князем Володимиром був і європейським вибором.

У червні 2016 року Верховна Рада звернулася до вселенського патріарха Варфоломія з проханням про надання автокефалії Православній церкві в Україні. Рада просить патріарха визнати недійсним томос 1686 року про перепідпорядкування Київської митрополії Москві, оскільки він був прийнятий з порушенням священних канонів Православної церкви.

Як свідчать дані опитування Центру Разумкова, у 2017 році відносна більшість українців (29%) підтримують думку, що православні України мають згуртуватися навколо УПЦ (Київський патріархат). Дещо менше (21%) вважають, що "православні церкви України повинні об'єднатися в єдину Церкву, яка домагатиметься незалежності". Водночас, як і в минулому році, значна частина (41%) громадян або засвідчили байдужість до питання перспектив православ'я (23%), або не змогли визначитися стосовно нього (17%).