UA / RU
Підтримати ZN.ua

Попов, Зац, Бесчастний та Єгупенко у 2004 були учасниками сепаратистських рухів, а тепер працюють у держорганах – «Схеми»

При чому Олександр Попов досі вважає, що з'їзд у Сіверськодонецьку, під час якого закликали створити «Українську південно-східну республіку», не мав жодного антидержавного підходу.

Низка посадовців, які у 2004 році були частиною сепаратистських рухів, зараз обіймають посади у владі, з’ясували «Схеми». Журналісти розшукали відповідні документи 20-річної давнини.

Зокрема, мова йде про: 

Журналісти «Схем» реконструювали події, які відбулися 20 років тому, за допомогою кримінальної справи, відкритої СБУ 2004 року. Те, до чого причетні вищевказані особи, як зазначили в розслідуванні, називають репетицією початку вторгнення Росії до України 2014 року.

Так, керівник секретаріату Конституційного суду України Віктор Бесчастний у 2004 році обіймав посаду голови комісії з питань депутатської діяльності, етики, правової політики, законності та правопорядку Донецької облради. Того ж року він став одним із ініціаторів скликання надзвичайної сесії, яку вирішили провести для голосування за так званий референдум «щодо надання Донецькій області статусу республіки в складі федерації». Саме підпис Бесчастного стоїть під зверненням депутатів облради на ім’я тодішнього її голови Бориса Колеснікова.

Схеми

Документ з підписом нинішнього керівника секретаріату КСУ журналісти знайшли у кримінальній справі, яку Служба безпеки 20 років тому відкрила за статтею «посягання на територіальну цілісність і недоторканність України». Всі ці події відбувалися у розпал президентських виборів 2004 року. Тоді на тлі масових фальсифікацій Центральна виборча комісія, яку очолював Сергій Ківалов, оголосила переможцем голосування Віктора Януковича. Після чого в Україні почалася Помаранчева революція.

Читайте також: За захоплення влади у 2010 році судитимуть Януковича та Богатиря

Виявилося, що Бесчастний навіть написав пояснювальну записку, у якій обґрунтував необхідність проведення фейкового «референдуму». Зокрема, у ній йшлося, що питання виносять на обласну сесію «з урахуванням політичної ситуації, яка загрожує громадській безпеці, конституційному ладу, життю і здоров’ю громадян, враховуючи зібрання територіальних громад і звернення депутатів Донецької облради».

Схеми

Під час позачергового засідання Донецької обласної ради депутати проголосували за проведення «референдуму» 5 грудня 2004 року. Зокрема, таке «голосування» могло б дозволити регіону отримати особливий статус.

Після голосування облради Бесчастний погодив проєкт рішення про проведення цього «референдуму». Тоді депутати також проголосували за примірник бюлетеня.

Схеми

Щоправда, згодом самі ж депутати скасували «референдум». Тому він так і не відбувся. Але, як зазначили журналісти «Схем», схожі події відбулися 10 років потому – у 2014.

У коментарі журналістам Бесчастний заперечив свою причетність до подій 20-річної давнини.

«Я від цих питань відмовився. Я не приймав ніяких рішень», – сказав керівник секретаріату КСУ.

Однак у «Схемах» зазначили, що зіставили підпис Бесчастного під документами 2004 року та той, що він ставить вже у статусі керівника секретаріату КСУ. Підписи збігаються.

Схеми

Журналісти також пояснили, що секретаріат, який очолює Бесчастний, перевіряє всі звернення до КСУ та вирішує, виносити їх на розгляд чи ні.

Читайте також: Підозру отримав псевдоректор, який організував проведення референдуму в Луганській області

Журналісти дізналися, що крім Бесчастного «референдум», який так і не відбувся, погодив також Олександр Зац. Тоді він обіймав посаду заступника голови Донецької облради. Зараз Зац є членом Національного олімпійського комітету України.

Під час повномасштабного вторгнення РФ у 2022 році Зац, за даними NGL.media, виїхав з України та не повернувся. Журналісти «Схем» так і не змогли з ним зв’язатися.

Що стосується нинішнього судді Харківського окружного адмінсуду Владислава Єгупенка, то його прізвище, як з’ясували «Схеми», значилось у складі виконавчого комітету, створеного 26 листопада 2004 року. Виконком створювали під час надзвичайної сесії Харківської облради і він мав перебрати на себе усю повноту влади від Києва.

Схеми

Тоді Єгупенко був депутатом Харківської обласної ради і керував міліцією на харківській Південній залізниці. Депутати Харківської облради того ж таки 26 листопада 2004 року ухвалили рішення про перепідпорядкування міліції в області й залізниці, телебачення, зупинили перерахування коштів до держбюджету. У коментарі журналістам Владислав Єгупенко сказав, що деталей уже не пам’ятає, але «був проти усіх рішень».

Своєю чергою депутат Київради Олександр Попов був одним зі спікерів з’їзду у Сіверськодонецьку, під час якого присутні закликали створити «Українську південно-східну республіку». Стенограма того з’їзду свідчить, що Попов, який тоді був міським головою Комсомольська (Нині Горішні Плавні) привітав кандидата у президенти Віктора Януковича з перемогою. Також Попов запевнив тоді Януковича у своїй підтримці.

При чому депутат Київради досі вважає, що той з’їзд був «за розвиток України». Про це він заявив у коментарі журналістам.

«Я точно можу сказати, що ніякого антидержавного підходу, чи якогось бачення проти України не було. Навпаки», – наголосив депутат.

Надзвичайні сесії у Донецьку, Харкові, Луганську і з’їзд у Сіверськодонецьку відбувалися на тлі Помаранчевої революції. От тільки підтримували вони саме Януковича. 

Наступного дня після Сіверськодонецького з’їзду і рішення Донецької облради про проведення референдуму, Служба безпеки України відкрила кримінальну справу за статтею «посягання на територіальну цілісність і недоторканність України». Вже через два роки – у 2006 – цю справу закрили, а усі обвинувачення зняли.

Читайте також: Суд виніс вирок синові депутата Попова за пограбування магазину

Раніше «Схеми» з’ясували, що по всій Україні роками працювали, а іноді і досі продовжують роботу,  тисячі камер спостереження з програмним забезпеченням від російського виробника TRASSIR/DSSL, які відправляли дані на сервери у Москві. Виявилось, що відео із цих камер спочатку потрапляло на сервери, які належать компаніям, що мають зв’язки з ФСБ РФ, а вже потім до користувача.