UA / RU
Підтримати ZN.ua

Понад п'ять тисяч українців очікують трансплантації органів: МОЗ розширює перелік лікарень, які надають такі послуги

Президент Зеленський наполягає на розвитку трансплантації в Україні.

Понад п'ять тисяч українців очікують трансплантацію органів в Україні і за кордоном, повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов на нараді під головуванням Президента Володимира Зеленського.

Глава МОЗ зазначив, що умов для розвитку цієї галузі медицини в Україні не було забезпечено, тому багато громадян змушені проводити операції за кордоном. Однак в червні МОЗ створило окремий підрозділ для розвитку трансплантації в країні.

«Треба дуже серйозно взятися за розвиток трансплантації в нашій країні. По-перше, в Україні такі операції в п'ять-шість разів дешевше, ніж за кордоном, а значить доступнішими для українців. Це підвищує шанс зберегти життя. По-друге, така якісна послуга за більш низьку ціну може залучити іноземців», - підкреслив Володимир Зеленський.

Міністр охорони здоров'я додав, що МОЗ вже розширює перелік лікарень, які можуть надавати послуги з трансплантації органів. Степанов вважає, що розвиток трансплантації може стати частиною медичної реформи.

Відзначимо, в грудні 2019 року Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині" (418-IX). Документ регулює питання трансплантації анатомічних матеріалів людині, гармонізує національне законодавство з міжнародними актами і автоматизує процеси завдяки поступовому впровадженню Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів і тканин.

Читайте також: При МОЗ створено медичну раду, до ее складу увійшли 22 спеціалісти

Нагадаємо, Солом'янський районний суд Києва засудив до штрафу завідувача відділенням Національного інституту трансплантології ім. Шалімова, який вимагав та отримав від пацієнта більше $20 тисяч хабара за операцію з пересадки печінки.

Весною 2019 року трансплантолог поставив одному зі своїх пацієнтів діагноз "рак печінки на тлі цирозу і гепатиту" С ". Лікар запевняв - єдиним способом лікування є операція з пересадки печінки. Якщо ж пацієнт відмовиться, він може померти.

За даними Служби безпеки України, незаконні побори з пацієнтів у відділенні трансплантації та хірургії печінки інституту імені Шалімова були систематичними.