UA / RU
Підтримати ZN.ua

Понад 40% громадян вважають, що захід не буде довго підтримувати Україну, майже така ж кількість із цим не погоджується

Більше як 50% українців переконані, що у разі ще більш тривалої війни з РФ наша держава зможе вистояти.  

В Україні 62% громадян вважають, що гарантії безпеки з боку партнерів зможуть убезпечити нашу країну від можливої нової агресії Росії у майбутньому. Найбільше на такі гарантії покладаються жителі південних  областей (71%), а найбільше невизначених на сході – 21%, свідчать дані соціологічного дослідження Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва проведеного спільно з соціологічною службою "Центр Разумкова".

Окрім цього, 40% українців переконані, що західні партнери не будуть Україну підтримувати довго, водночас 39,5% не погоджуються з цим. Громадяни не мають чіткого уявлення, що мають робити військове та політичне керівництво нашої держави, якщо військова допомога з боку іноземних країн зменшиться чи  взагалі припиниться.

Демократичні ініціативи

Читайте також: Росія не проявляє готовності до мирних перемовин — Сікорський

"35% вважають, що тоді українська влада має розпочати переговори з Росією про припинення війни, 23,5%  – що  вона має спробувати  заморозити конфлікт, але не йти на жодні поступки Росії, а 21% схиляється до думки, що українське керівництво мало б продовжувати війну, незважаючи ні на що, навіть  за умови скорочення  чи припинення допомоги Заходу", - наголошують соціологи.

Водночас кожен пʼятий опитаний не визначився з тим, що потрібно робити керівництву без західної військової допомоги.

Читайте також: Українці вважають відповідальними за війну усіх росіян – опитування

Відносна більшість громадян (45%) вважає, що великі втрати, яких вже зазнала Україна внаслідок повномасштабної війни, є радше причиною не погоджуватися на мир, який не відповідатиме потребам нашої держави. Однак на думку 32% — наявні втрати і перспектива втратити ще більше людей, є аргументом, щоб почати вести переговори.

Демократичні ініціативи

Жителі центру (49%) та заходу України (47%) найбільше погоджуються з тим, що через великі втрати наша держава не повинна погоджуватися на неприйнятні для неї вимоги. Думки жителів сходу майже порівно розділилися на тих, хто вважає, що ці втрати – привід розпочати переговори для недопущення нових втрат (38%), і тих, хто вважає, що ці втрати – це привід не погоджуватися на невигідні умови (41%).

Після двох із половиною років повномасштабної війни 54% українців вважають, що у разі ще більш тривалої війни Україна зможе вистояти, 28% із цим не погоджується, а ще 18% не можуть чітко відповісти на це питання.

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 8 по 15 серпня 2024 року методом face-to-face  на всій підконтрольній Україні території серед 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

ZN.UA провело соціологічне дослідження: українців запитали, як вони оцінюють результати форуму в Швейцарії, чи потрібно проводити другий Саміт миру та чи варто запрошувати на нього Росію. Про підсумки соцопитування — в статті “Другий Саміт миру. Чого від нього очікують українці та як оцінили перший”.