UA / RU
Підтримати ZN.ua

Понад 13 тисяч контрактників звільнено від сплати за навчання — хто компенсує кошти вишам

Кабмін виділив 87 млн гривень для компенсації вишам заборгованості контрактників з окупованих територій.

Кабінет Міністрів України у п'ятницю, 15 липня, виділив кошти з резервного фонду держбюджету для компенсації вишам заборгованості студентів за другий семестр навчання. Про це повідомив міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.

Йдеться про студентів, які зареєстровані на територіях бойових дій, а також тих, хто перебуває, або перебували в тимчасовій окупації чи блокуванні — таких наразі налічується понад 13 тисяч.

Згідно з рішенням Кабміну, ці студенти будуть звільнені від оплати за другий семестр навчання, а кошти, які ВНЗ мали отримати і витратити зокрема на зарплати працівникам та оплату комунальних послуг, вишам компенсує держава.

Читайте також: Українці закликали заборонити очне навчання у школах до кінця війни

«З метою упорядкування ситуації МОН ініціювало питання компенсації витрат установ вищої освіти, що належать до сфери управління міністерства. Так, у 2022 році 86 млн 814,4 тис. гривень буде виділено МОН для подальшого спрямування закладам вищої освіти», — повідомив міністр освіти.

Раніше в Міносвіти повідомляли, що вчителі, які після 24 лютого виїхали за межі України, повертаються на свої робочі місця.

Цьогорічна вступна кампанія відбувається з деякими змінами – замість ЗНО випускники складають Національний мультипредметний тест.