UA / RU
Підтримати ZN.ua

Помер відомий поет, завдяки якому після катастрофи на ЧАЕС дітей почали лікувати за кордоном

Довгий час поет був змушений жити за кордоном.

У вівторок, 26 травня, відомий український поет і перекладач Мойсей Фішбейн у віці 74 років пішов з життя внаслідок важкої хвороби.

Про це повідомив голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський з посиланням на дружину письменника.

"Мойсей Фішбейн - український поет і перекладач єврейського походження, лауреат премії імені Василя Стуса, член Українського ПЕН та Національної спілки письменників України. Лицар ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня. Член Українського Центру Міжнародного ПЕН-Клубу та Національної Спілки письменників України", - зазначив Сидоржевський.

Поет народився в Чернівцях. Працював у головній редакції Української радянської енциклопедії, а також був літературним секретарем Миколи Бажана. 1979 року внаслідок відмови від співпраці з КДБ Фішбейн емігрував, а з 1982 року жив у Німеччині. У 2003 році письменник повернувся в Україну. Він також працював журналістом і редактором "Радіо Свобода".

Фішбейн, зокрема, переклав поезії Гейне, Тракля, Рільке, Гофмансталя, Целана, Артманна, Ареези, Бялика, Бодлера, Волошина та інших авторів. Він також є автором книг "Ямбове коло" (1974), "Збірка без назви" (1984), "Дивний сад" (1991), "Апокриф" (1996), "Розпорошені тіні" (2001), "Аферизми" (2003) та "Ранній рай" (2006).

Саме завдяки Мойсею Фішбейну Ізраїль першим у світі взяв на лікування дітей, постраждалих від Чорнобильської катастрофи.