UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща передала Україні п’ять тисяч Starlink – відомо, для чого

В Україні вже працюють близько 47 тисяч терміналів Starlink

Україна отримала від уряду Польщі п’ять тисяч терміналів супутникового інтернет-зв’язку Starlink. Вони будуть використовуватись для зв’язку на прифронтових територій, а також на об’єктах критичної інфраструктури.

«Вони допоможуть повернути звʼязок у деокуповані регіони, забезпечувати роботу шкіл, медичних закладів та енергетичної сфери», – повідомило Міністерство цифрової трансформації України у Telegram. 

Міністерство цифрової трансформації

За даними Мінцифри, завдяки домовленостям з партнерами, в Україні вже працюють близько 47 тисяч терміналів Starlink. Найбільше терміналів отримали від Польщі – понад 19,5 тисяч. 

Міністерство цифрової трансформації

Читайте також: Атака на Кримський міст: Чому СБУ вирішила відмовитись від зв’язку Starlink

Нагадаємо, за словами керівника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова, вся лінія фронту працює на терміналах Starlink і ця технологія компанії SpaceX Ілона Маска відіграє значну роль у війні. 

Раніше Маск підтвердив, що одна з операцій ЗСУ проти Чорноморського флоту у лютому 2023-го не відбулася через нього. Бізнесмен розповів, що відмовився тоді вмикати Starlink, аби компанія «не стала співучасником великої війни та ескалації конфлікту».