UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща вирішила вручити Сенцову нагороду Pro Dignitate Humana

Клімкін подякував Польщі за високу нагороду для українського режисера.

Український політв'язень Олег Сенцов отримає польську нагороду Pro Dignitate Humana ("За людську гідність"), повідомляє в Twitter Посольство України в Польщі. У ході прес-конференції з українським колегою Павлом Клімкіним глава МЗС Польщі Яцек Чапутович також заявив, що його країна підтримуватиме Україну у протидії російській агресії.

"Польща підтримуватиме Україну в протидії російській агресії, не визнає нелегальної анексії Росією Криму. Польща прийняла рішення присвоїти Олегу Сенцову нагороду Pro Dignitate Humana", - заявив Чапутович.


Своєю чергою Клімкін подякував Польщі за високу нагороду для Сенцова і висловив переконання, що разом з Чапутовичем незабаром зможе подивитися у Варшаві новий фільм українського режисера та поспілкуватися з ним особисто на прем'єрі.

Премія Pro Dignitate Humana була заснована у 2012 році міністром закордонних справ Польщі. Присуджується за самовіддану і безкомпромісну діяльність на захист прав осіб, що піддаються переслідуванням та репресіям.

Нагадаємо, 27 вересня стало відомо, що кандидатуру Олега Сенцова внесли в попередній список кандидатів на премію імені Андрія Сахарова "За свободу думки". Українця на здобуття премії імені Сахарова номінувала "Європейська народна партія", яка є найбільшою фракцією в Європарламенті.

У жовтні Сенцов став одним із фіналістів на отримання премії Сахарова, за нього проголосували 29 депутатів Європарламенту. Ще одним претендентом на отримання премії виявився лідер масового руху непокори у Мароко Насер Зефзафі, який бореться із корупцією, пригніченням та зловживанням владою.