UA / RU
Підтримати ZN.ua

Політв'язня Олександра Марченка етапували до Бурятії

Катерина Марченко наголосила, що це рішення оскаржать.

Політв'язня Олександра Марченка етапували до Улан-Уде (Бурятія), після того, як Верховний Суд РФ залишив без змін вирок про 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, передає "Укрінформ" з посиланням на інформацію від дружини Марченки Катерини.

"Після засідання Верховного суду в Москві мого чоловіка етапували до Бурятії, у СІЗО міста Улан-Уде. Це все, що я зараз знаю. Коли він туди прибуде і де відбуватиме покарання, невідомо", - повідомила вона.

Також Катерина сказала, що рішення суду оскаржуватимуть.

"Це суперечить законам РФ, згідно з якими відбувати покарання слід ближче до місця проживання або, як у нашому випадку, до місця затримання", - повідомила Марченко.

Дружина Марченка додала, що й надалі боротиметься за свого чоловіка. Вона вже звернулася до президента Володимира Зеленського з проханням допомогти зі ситуацією, що склалася.

Крім того, Катерина поінформувала про вирок Офіс українського омбудсмена, МЗС України, місії ОБСЄ та ООН та низку посольств міжнародних партнерів України: США, Німеччини, Швейцарії та Польщі.

Читайте також: Політв'язень українець Марченко просить Зеленського внести його до обмінного списку

У листопаді 2020 року в Росії Краснодарський крайовий суд засудив Марченка до десяти років колонії суворого режиму, а напередодні Верховний суд відхилив касаційну скаргу на судові рішення у справі українця.

Президент Володимир Зеленський 27 вересня 2021 року вніс до Верховної Ради як невідкладні три законопроекти щодо захисту ув'язнених Кремля та членів їхніх сімей. Правозахисні організації закликали парламент якнайшвидше прийняти відповідні документи.