UA / RU
Підтримати ZN.ua

Політв'язень Наріман Джелялов: Наша "вина" в тому, що ми маємо сміливість

Джелялов передав на волю лист через свого адвоката.

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов, який незаконно утримується під вартою в окупованому Криму, передав лист на свободу.

Повідомлення політв'язня опублікував на своїй сторінці в Facebook адвокат Микола Полозов.

Текст заяви Нарімана Джелялова подаємо у повному обсязі:

"Коли читаєш рядки звинувачення, складені якимось співробітником фсб, то хочеться одночасно сміятися і злитися.

Сміятися над тією мізерною фантазією, побитими формулюваннями, якими автори мого арешту прикривають свої незаконні дії, метою яких, безсумнівно, є прагнення зганьбити ім'я одного з лідерів національного руху кримських татар в Криму, і тим самим звинуватити саме цей рух, у якому завжди сповідували ненасильницькі методи боротьби за права кримських татар. Спробувати переконати світову спільноту, яке завжди підтримувало прагнення корінного народу Криму жити мирно і розвиватися на рідній землі, що сотні активістів, членів органів національного самоврядування, кримських татар, готові до насильницьких дій.

Спроба, як на мене, заздалегідь приречена на провал.

Злитися на ту мерзенну брехню, якесь середньовічне мракобісся, в якому мене звинувачують, пишучи неіснуючі в моїй голові наміри, брехливі свідчення прихованих свідків. Злитися на нездатність твоїх опонентів хоч в якійсь мірі чесно протистояти твоїм переконанням.

Переконанням, які і я, і інші не приховували, виступаючи проти дій Росії в Криму, виступаючи на захист територіальної цілісності України, на захист прав людини і проти репресій.

Читайте також: Адвокат Полозов заявив про нові тортури кримськотатарських політв'язнів у в'язницях РФ

Адже вся наша "вина" полягає в тому, що ми маємо сміливість мати переконання і ділитися ними відкрито і публічно".

Силовики РФ в окупованому Криму затримали на початку вересня п'ятьох кримських татар: Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Нарімана Джелялова, Ельдара Одаманова і Шевкета Усеінова.

Пізніше десятки людей, серед яких були родичі, журналісти та адвокати, прийшли до будівлі ФСБ з вимогою дати інформацію про затриманих. Понад 50 з них були заарештовані бійцями ОМОНу, в тому числі журналісти "Кримської солідарності" і "Грані.ру" Айдер Кадиров і Нурі Абдурешітов, на яких ясно було видно посвідчення ЗМІ, що висіли на шиї.

Окупанти півострова звинувачують заступник голови Меджлісу Нарімана Джелялова і братів Азіза та Асана Ахтемова в пошкодженні газопроводу в районі Перевального. Пізніше звинувачення перекваліфікували з пособництва в диверсії на вчинення диверсії (частина 1 статті 281 КК РФ).

Перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова назвала рішення російського слідства перевести арештованого в окупованому Криму Нарімана Джелялова в психіатричну лікарню "каральної практикою в кращих радянських традиціях".

8 жовтня, окупаційна влада на Кримському півострові перевела Нарімана Джелялова з СІЗО до психіатричної лікарні.

Також раніше Місія США при Організації з безпеки та співпраці в Європі звернулася до російської сторони з вимогою звільнення кримчан, затриманих за політичними приводами.

Виконувачем обов'язки заступника голови Місії Елізабет Розенсток-Сіллері на засіданні Постійної ради у Відні заявила: "Закликаємо Росію негайно звільнити Нарімана Джелялова, Азіза та Асана Ахтемова, Ельдара Одаманов і Шевкету Усеінова, а також понад 100 інших кримських політв'язнів, яких вона несправедливо ув'язнила".