UA / RU
Підтримати ZN.ua

Політв'язня Зейтуллаєва посадили у ШІЗО колонії у Башкортостані

Адвокати кримчанина вимагають перевести його в колонію у Криму.

Незаконно засудженого громадянина України Руслана Зейтуллаєва в російській колонії відправили у штрафний ізолятор (ШІЗО) за нібито порушення режиму, повідомляє адвокат Еміль Курбедінов.

"Надійшла інформація про те, що Руслана у колонії, де він відбуває покарання (р. Салават, Республіка Башкортостан), посадили у штрафний ізолятор за нібито порушення режиму!", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Захисники Зейтуллаєва направили до Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) скаргу з вимогою перевести політв'язня в кримську колонію.

"Нами була надіслана скарга у Федеральну службу виконання покарань на утримання Зейтуллаева на території Росії із вимогою про утримання його в колонії на території Криму!", - додав адвокат.

Нагадаємо, у травні 2016 року окупаційна "влада" Криму провела обшуки та затримання в будинках кримських татар Бахчисарая. Приводом став пошук членів забороненої в Росії організації "Хізб ут-Тахрір".

Кримінальну справу стосовно трьох жителів Бахчисарая було відкрито за частиною 2 статті 205.5 КК РФ ("участь у діяльності терористичної організації"). Стосовно ще одного громадянина - за частиною 1 статті 205.5 КК РФ ("організація терористичної діяльності").

На думку обвинувачення, Зейтуллаєв у березні 2014 року організував в анексованому Криму осередок "Хізб ут-Тахрір" для створення "Всесвітнього ісламського Халіфату" і Кримського вілаяту (адміністративної одиниці халіфату) на місці Севастополя.

У липні минулого року російський суд засудив Руслана Зейтуллаєва до 15 років позбавлення волі. За два місяця його етапували до виправної колонії у Республіці Башкортостан .