UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поліція отримала понад 240 тисяч заяв щодо домашнього насильства

Серед усіх звернень 76,5 % - від жінок.

З початку року до поліції надійшло майже 244 тисячі заяв та повідомлень громадян щодо вчинення домашнього насильства. Про це розповів голова Нацполіції Іван Вигівський, інформує пресслужба поліції.

Він зауважив, що серед усіх звернень 76,5 % - від жінок, ще понад 20% повідомлень, які надійшли до поліції, від чоловіків та більше 3% від загальної кількості  – це звернення від дітей.

Голова Нацполіції додав, що лише за статтею 126-1 Кримінального кодексу України, саме вчинення домашнього насильства, слідчі розпочали понад 2,3 тис. кримінальних проваджень. Майже 2 000 кривдникам вже  повідомлено про підозру.  

Читайте також: Кожен третій молодий німець вважає насильство над жінками прийнятним – опитування

Водночас за кожним другим повідомленням про домашнє насильство складені адміністративні протоколи, в третині випадків  - винесені термінові заборонні приписи стосовно кривдників.

Очільник відомства наголосив, що з метою належної організації роботи із запобігання та протидії домашньому насильству у відомстві створені 54 спеціалізовані підрозділи протидії домашньому насильству, в яких функціонують 62 мобільні групи реагування. 

«Ці мобільні групи реагують на вчинення домашнього насильства: поліцейські виносять термінові заборонні приписи, складають адміністративні протоколи, проводять профілактичні бесіди з кривдниками. Також правоохоронці контролюють дотримання вимог заходів тимчасового обмеження прав кривдників та здійснюють спільні із соціальними службами профілактичні рейди в сім’ї, де вчиняється домашнє насильство».

Нагадаємо, в Україні створили та запустили спеціальний додаток, покликаний захистити жінок, які страждають від домашнього насильства.  "Тривожна кнопка" дозволяє передати сигнал до Національної поліції, виглядає на смартфоні як нейтральна іконка.

Докладніше про проблему читайте в статті Юлії Мельничук "Домашнього насильства стало більше, а нас - менше".