UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Політики і генерали — незручні партнери": Шустер розповів, що команда Зеленського підозрювала Залужного в жадобі влади

В якийсь момент воєначальник став користуватися дуже високим рівнем захоплення, яким не міг похизуватися жоден політик. ОП мало що міг зробити з цим. 

Офіс президента у перші дні повномасштабної війни підозрював головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного у жадобі влади. Про це у своїй книзі про президента України Володимира Зеленського, яку опублікувало видання The Telegraph, пише американський журналіст Саймон Шустер. Автор також зазначив, що сам головком у приватній розмові з ним наголошував, що гарантові не потрібно надто глибоко розбиратися у військовій справі. 

"Йому потрібно розбиратися у військовій справі не більше, ніж у медицині чи будівництві мостів", - цитує Шустер слова Залужного, додаючи, що той дав зрозуміти, що політики та військові — незручні партнери. 

Шустер наголосив, що на початку повномасштабного російського вторгнення героєм вважали Зеленського. Але через деякий час ним став вже Залужний. Сторінки воєначальника у соцмережах налічували сотні тисяч підписників, західні ЗМІ називали його Залізним генералом, а деякі цивільні навіть носили одяг з його фото. Тож ОП став підозрювати головкома у жадобі влади. 

Впевненість Зеленського у собі почала ставати сильнішою в міру того, як росіяни відступали з окупованих територій, сказано у матеріалі. Як наслідок, президент став формувати власні військові пріоритети, які не завжди збігалися з баченням головнокомандувача ЗСУ. 

Шустер також поспілкувався з волонтером Юрієм Тирою, який розповів, що про розкол між Залужним та Зеленським він дізнався на фронті, коли возив вантажі для захисників: "Мене там постійно запитують: ти з президентом чи з Залужним? Або з одним, або з іншим".

Волонтер наголосив, що Залужний користувався дуже високим рівнем захоплення, яким не міг похизуватися жоден політик. Команда Зеленського виявилася безсилою. 

Читайте також: Автор резонансної статті про Зеленського в Time торік отримав орден від президента України

Нагадаємо, росіяни готують дезінформаційну кампанію, мета якої - "розсварити" президента України Володимира Зеленського та головкома ЗСУ Валерія Залужного, цим самим спровокувавши розкол у суспільстві. Відповідні наративи повинні поширювати іноземні журналісти, які мають досвід роботи у Росії. У ГУР МО стверджують, що вже знають, про які ЗМІ йде мова, втім, цю інформацію там приховують.