UA / RU
Підтримати ZN.ua

Politico: Україна вже готується до повоєнних виборів, хоча війна ще триває

Київ думає над тим, як організувати голосування серед біженців, а також над скороченням впливу проросійських сил.

Україна все ще перебуває у стані війни, але вона вже готується до виборів у мирний час і зважує, як боротися з російськими «інфільтрантами».

Минулого тижня українські чиновники прибули в Брюссель, щоб обговорити, як організувати перші повоєнні вибори в країні, за якими пильно стежитимуть в ЄС. І в цій сфері також існує великий страх перед російським втручанням.

В інтерв'ю виданню Politico глава ЦВК Олег Діденко сказав, що Україні необхідно готуватися до ризику того, що Росія спробує «ввести своїх представників, своїх агентів в українську владу». У жовтні в Україні мали б відбутися парламентські вибори, а наступного року - президентські, але підготовка до них була призупинена через війну.

«Я розумію, що Україна повинна забезпечити демократичні стандарти при проведенні післявоєнних виборів з точки зору права бути обраним. Але Україні потрібно подумати про те, як захистити себе від такого втручання і запобігти загрозам для національної безпеки», - сказав Діденко.

Politico нагадує, що війна, яку почала Росія, поставила на паузу демократичне життя України. Згідно з Конституцією, жодні вибори: парламентські чи президентські, - не можуть проводитися, поки країна перебуває у воєнному стані. А його президент Володимир Зеленський оголосив того ранку, коли почалося повномасштабне вторгнення Росії. З тих пір цей статус зберігається.  Але побоювання російського втручання - це лише одна з багатьох перешкод, з якими Україна зіткнеться на шляху до проведення перших післявоєнних виборів.

Читайте також: Кулеба про парламентські вибори: "Ми недооцінюємо жорстку позицію президента"

Києву також потрібно знайти спосіб врахувати голоси понад 8 мільйонів українців (приблизно 20% населення), які втекли від російської агресії і наразі проживають за кордоном. Саме тому українські посадовці минулого тижня перебували в Брюсселі, де зустрілися з представниками виборчих комісій з інших європейських країн, щоб обговорити, як полегшити голосування для біженців.

Збільшення кількості виборчих дільниць у третіх країнах, а також запровадження нових методів голосування, таких як електронне або поштове голосування - це технічні варіанти, які, за словами Діденка, зараз розглядаються. Але нова модель голосування буде політичним рішенням, оскільки фінальне слово повинен сказати український парламент.

«Ми повинні переконатися, що будь-який вибір, який буде зроблений, по-перше, буде підтриманий усіма політичними силами в Україні, а по-друге, що він буде користуватися довірою громадян», - сказав Сем Ван Дер Стаак, директор європейської програми в міжурядовій організації International IDEA, яка організувала дискусії в Брюсселі разом з Європейським парламентом.

«Україна повинна зробити все правильно з самого початку, тому що за цим спостерігають всі включно з Росією», - додав він.

Читайте також: Війна і вибори. Яка перемога важливіша?

Politico пише, що Київ вже вжив заходів для обмеження впливу проросійських партій, які вже давно використовуються Кремлем для впливу на українську політику. У травні минулого року Зеленський підписав указ про заборону всіх 11 прокремлівських партій, звинувачених у підриві суверенітету України. «Опозиційна платформа - За життя» - найбільша проросійська партія, яка раніше була другою за величиною політичною силою в українському парламенті - намагалася оскаржити заборону в суді. Але у вересні 2022 року Верховний суд України підтримав заборону. У січні Зеленський також позбавив українського громадянства чотирьох депутатів за співпрацю з Москвою, загрозу національній безпеці та поширення кремлівської пропаганди. Серед них - Віктор Медведчук, олігарх, який колись вважався головним союзником Владіміра Путіна в Україні.

Але деякі прокремлівські політики все ще активні. Депутати ОПЗЖ, які ще залишилися в Україні, розділилися на дві новостворені групи - «Платформу за життя і мир» на чолі з Юрієм Бойком і «Відродження України». Відповідаючи на запитання, чи розглядатиме українська влада можливість знову заборонити їм брати участь у післявоєнних виборах, Діденко сказав, що це не в компетенції ЦВК.

Читайте також: Парламентські вибори: Зеленському доведеться балансувати між інтересами держави та політичною доцільністю

«Рішення приймається судом у кожному конкретному випадку після ретельного розгляду» діяльності та програм партій, - пояснив Діденко, наголосивши, що попередні заборони не були безпідставними. Разом з тим, глава ЦВК додав, що наступ Росії на українську демократію не обмежиться війною.

«У нас є сусід-терорист, і він не зникне після нашої перемоги. Він все ще буде тут», - сказав Діденко.