UA / RU
Підтримати ZN.ua

Покров Пресвятої Богородиці: чому свято таке важливе для українців

Діву Марію шанують в нашій країні ще з часів Київської Русі.

14 жовтня християни східного обряду відзначають важливе свято - Покрову Пресвятої Богородиці або Покрову. Це свято дуже важливе не тільки в церковній, а й в народній традиції і здавна особливо шанувалося українцями.

Історія свята Покрови

Диво сталося в Х столітті. Константинополь опинився в облозі, а його жителі зібралися в храмі і почали молитися Пресвятій Діві про заступництво. Тоді склепіння храму над ними розкрилися, а віруючі побачили Діву Марію в оточенні ангелів та святих. Вона молилася і накинула на людей, які тут зібралися, омофор.

Після цього Богородиця опустилася на коліна і молилася Богу про християн. Потім вона зняла зі своєї голови покрив і розстелила його над людьми, що молилися разом з нею, і зробила їх невидимими для ворогів. В результаті місто було врятовано.

Шанування Покрови в Україні

Подяку Діві Марії за свої перемоги над ворогами адресували київські князі, які після своїх перемог йшли на поклін до ікон. Ярослав Мудрий після перемоги над печенігами спорудив у Києві кілька храмів.

Свято Покрова Пресвятої Богородиці починають святкувати на Русі в XII столітті. Тоді ж князь Андрій Боголюбський побудував Покровську церкву на річці Нерлі.

Божу Матір вважали своєю заступницею і покровителькою і українські козаки. Для них свято Покрова Пресвятої Богородиці також було наповнене особливим змістом, їхня церква була присвячена Діві Марії. З 1999 року цей день в Україні відзначають День українського козацтва.

Ще одне пояснення того, чому свято таке важливе для українців, полягає в тому, що до Покрови закінчувалася робота зі збору врожаю і розпочиналася пора весіль.

Дівчата, які хотіли вийти заміж, повинні були відвідати молебень і просити: «Свята мати, Покровонько, покрий мені голівоньку: щоб я жінкою була, щоб я весело жила, з чоловіком молоденьким, з дитятком веселеньким», «Мати-Покрівонько, покрий Матір сиру землю і мене молоду», «Свята мати, Покровонько, накрий мою головоньку, хоч ганчіркою, аби не залишитися дівкою».

Читайте також: День Віри, Надії, Любові: історія свята

Якщо дівчину сватали до Покрови, то до Дмитрієва дня (8 листопада) можна було зіграти весілля, далі починався Пилипів піст.

У цей день міг випасти і перший сніг, який порівнювали з покривом.