UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поклонська стала підозрюваною в порушенні законів і звичаїв війни - Луценко

За словами генпрокурора України, найближчим часом Поклонській також підпишуть підозру в переслідуванні українського політв'язня Олега Сенцова.

Депутатові Державної Думи РФ і колишньому "прокурору" анексованого Росією Кримського півострова Наталі Поклонській в Україні підписали підозру в порушенні законів і звичаїв війни. Про це в середу, 10 жовтня, повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко під час презентації в Києві стратегії розвитку прокуратури АР Криму на 2019-2020 роки.

"Сьогодні статус підозрюваної отримала Наталія Поклонська, у відношення якої вранці складено та підписано повідомлення про підозру за те, що перебуваючи на посаді так званого "прокурора" Республіки Крим, вона вчинила порушення законів і звичаїв війни", - заявив Луценко.

Покарання за порушення законів і звичаїв війни передбачено статтею 438 Кримінального кодексу України.

"Це військові злочини", - наголосив Луценко.

Він зазначив, що Поклонській оголошено підозру за епізодами, які пов'язані з її особистою участю в забороні діяльності Меджлісу кримськотатарського народу. Крім того, жінці оголосили підозру через підписання нею, згідно з Кримінально-процесуальним кодексом РФ, обвинувачувального висновку стосовно заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза і ще п'ятьох кримських татар.

"Ще один епізод – щодо участі Поклонської в переслідуванні українського героя Олега Сенцова зараз остаточно допрацьовується і найближчим часом також буде пред'явлено", - додав Луценко.

Нагадаємо, у березні Апеляційний суд Києва дозволив провести спеціальне (заочне) досудове розслідування стосовно Наталії Поклонської . Вже в квітні ГПУ оголосила про завершення слідства щодо підозри Поклонської, а також "голови Ради міністрів Криму" Сергія Аксьонова у державній зраді.

Разом з тим повідомлялося, що проти Наталії Поклонської ГПУ розслідує справу не лише про держзраду, але й про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

СБУ оголосила Наталію Поклонську в розшук у березні 2014 року. Поклонська з 2002 року працювала в органах прокуратури України. 10 березня 2014 року президія Верховної Ради Криму, перевищивши свої повноваження, незаконно поклала на Поклонську виконання обов'язків прокурора Криму".