UA / RU
Підтримати ZN.ua

Погрози, холод та обман: журналісти презентували фільм-розслідування про втечу двох дівчат із російського полону

Виїхати буцімто на відпочинок до Криму загітували їх вчителі.

Фільм-розслідування про втечу від росіян двох херсонських дівчат, яких окупанти обманом вивезли спочатку в тимчасово окупований Крим, а потім в окупований Генічеськ, презентували журналісти «Слідства.Інфо».

«Втеча від росіян» розповідає про історію 16-річної Маші та 18-річної Насті, які жили в Херсоні та після тривалої окупації та страху навіть виходити на вулицю під приводом відпочинку погодились поїхати у Крим. При цьому «поїздку» їм організували вчителі.

Однак згодом місто звільнили ЗСУ, тому в поверненны додому ъм выдмовили, а вивезли до окупованого Генічеська, де фактично ув’язнили у холодному гуртожитку.

Коли дівчата зрозуміли, куди потрапили, вони почали бунтувати — відмовлялися вставати під гімн Росії, публікували патріотичні дописи у соцмережах, використовували українську символіку. У відповідь росіяни їх карали та агітували отримати російський паспорт.

«Найбільш норовливим дітям окупанти нагадували про "яму", "військову комендатуру" та погрожували "зашити рота". До того ж у підлітків виникли проблеми — через кілька днів за ними мала прийти окупаційна комендатура. Маші та Насті за їхню поведінку погрожували "ямою"», — розповідає в своєму матеріалі «Слідство.Інфо».

Маша та Настя на прохання журналістів фіксували все, що відбувалося з ними у російському полоні, але в певний момент ситуація стала критичною, і розслідувачі  почали шукати усі можливі шляхи повернення дівчат додому.

Читайте також: Усиновлення українських дітей для росіян – це питання грошей, їм за це платять — Лубінець

Національне інформбюро при Міністерстві реінтеграції України повідомляє, що незаконно депортованими до Російської Федерації вважаються 19 514 українських дітей. Зокрема  відомо про близько 4 390 дітей-сиріт й дітей, позбавлених батьківського піклування.

Депортацію українців на територію Російської Федерації та Білорусі під час окупації українських населених пунктів росіяни називають евакуацією, примушуючи людей самих заходити в «евакуаційний» автобус або сідати у власне авто і їхати, при цьому перекриваючи шлях до України. Про те, як це відбувалося в окупованих населених пунктах Харківщини, – у статті Олесі Ланцман «Депортація під виглядом евакуації».