UA / RU
Підтримати ZN.ua

Податківці порушують Конституцію та Податковий кодекс у питаннях трансфертного ціноутворення – юристи

Державна податкова служба під час перевірок щодо трансфертного ціноутворення недобросовісно застосовує норми законодавства, зокрема, порушуючи Конституцію України. Про це заявили експерти у сфері ТЦ адвокат Володимир Бевза та старша юристка Asters Лариса Антощук під час вебінару ЛІГА:ЗАКОН «Добросовісність податкової під час спорів щодо трансфертного ціноутворення».

Зокрема, Бевза прокоментував заборону ретроактивної дії нового виду фінансової відповідальності до діянь станом на дату їх вчинення. За його словами, Верховний Суд чітко встановив, що згідно зі ст. 58 Основного закону, особу не можна притягати до відповідальності, якщо правопорушення були вчинені, коли нові правила дисципліни трансфертного ціноутворення ще не встановили.

Окрему увагу Бевза звернув на недобросовісне застосування податківцями норм-Platts (пп. 14.1.269-14.1.270 ст. 14 Податкового кодексу) для цілей трансферного ціноутворення. Зокрема, юрист підкреслив, що Податковий кодекс передбачає застосування цих норм виключно, аби оподатковувати рентну плату за видобування корисних копалин.

За його словами, контролюючий орган використовує норми пп. 14.1.269-14.1.270 Податкового кодексу як обов'язкові, коли в акті перевірки хоче певному джерелу, вигідному з фіскальної мети, надати статус обов’язкового. Натомість за словами Лариси Антощук, податкові інспектори мають користуватися гнучкими підходами. Замість того, у випадку з ТЦ вони вимагають від платника податків точності, якої неможливо досягти.

Юристка додала, що в ситуації з трансферним ціноутворенням в Україні склалися «дуже специфічні обставини». Тому юристи часто проводять в судах роз’яснювальну роботу.

Раніше директор практики з трансфертного ціноутворення Deloitte в Україні Олександр Ямпольський заявив, що застосування для ТЦ виключно норм Platts порушує міжнародну практику. За його словами, позиція податкових органів в Україні не підтверджена міжнародною практикою — Настановами Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), яка першою розробляла правила трансфертного ціноутворення.