UA / RU
Підтримати ZN.ua

Подарована Лаврову ікона коштує понад 12 млн євро і зберігалась у збанкрутілому банку ЗМІ

Старовинну реліквію незаконно вивезли з ОРЛО. Повертати її Україні голова президії БіГ не хоче.

Незаконно вивезена з окупованого Луганська старовинна ікона Миколая Чудотворця зберігалася на депозиті збанкрутілого Banke Srpske, а її вартість може сягати 12,5 млн євро, пише «Балканський оглядач».

Подарувавши ікону голові МЗС Росії Сєргєю Лаврову, головуючий у президії Боснії та Герцеговини Мілорад Додік планував «повернути до Росії те, що їм належало, і таким чином ще більше зміцнить свої зв'язки з цією країною», розповіло телеканалу BN TV наближене до нього джерело.

Якщо шлях ікони з тимчасово окупованої української території до Сербії журналістам вдалося відслідкувати, то як вона опинилася в банку, який свого часу збанкрутував, невідомо.

Сам акт вручення подарунків відбувся поза усіма протоколами. При цьому один із радників Додіка запросив дві знімальні групи на зустріч з Лавровим, щоб висвітлити подію. Саме публікація в ЗМІ привернула увагу до вивезення 300-річної ікони з України та дала поштовх для початку розслідування.

Спочатку голова президії БіГ стверджував, що ікону було «знайдено в Луганську», однак після того, як спалахнув скандал, був змушений змінити риторику, запевняючи громадськість у тому, що ікона належить родині з міста Баня-Лука.

❗ВАРТІСТЬ СКАНДАЛЬНОЇ ІКОНИ - 12,5 МЛН ЄВРО❓ Ікона , яку голова Президії БіГ Мілорад Додік подарував міністру...

Опубликовано Балканський оглядач Понедельник, 11 января 2021 г.

Читайте також: Кулеба звинуватив Додіка в брехні після того, як він відмовився віддавати луганську ікону Україні

Нагадаємо, 14 грудня міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров отримав у подарунок від головуючого у президіумі Боснії та Герцоговини Мілорада Додіка 300-літню ікону з Луганська з позолотою. 

Посол України в Боснії та Герцоговині одразу ж звернувся з відповідним листом до влади, аби з'ясувати, як картина, яка є частиною культурної спадщини України, опинилася в іншій країні. Дипломат також нагадав, що Луганськ сьогодні тимчасово перебуває під окупацією Росії, тому такий подарунок можна розцінювати як підтримку російської політики на сході нашої країни. 

Через декілька днів боснійська прокуратура розпочала розслідування того, як ікона з України потрапила на територію БіГ. 

25 грудня МЗС Росії передало цінний подарунок назад у Боснію, аби з'ясувати його походження через офіційні відомства, зокрема й Інтерпол.