UA / RU
Підтримати ZN.ua

Подальший експорт зерна є відповідальністю ООН та Туреччини — Зеленський

«Першим позитивним сигналом» назвав Володимир Зеленський початок експортного руху українського зерна.

«Першим позитивним сигналом» назвав Володимир Зеленський початок експортного руху українського зерна. Сьогодні з порту Одеси вийшло судно, яке перевозить 26 тисяч тонн кукурудзи.

«Станом на зараз ще не час робити будь-які висновки та прогнозувати подальші події. Але порт запрацював, експортний рух почався, і це можна назвати першим позитивним сигналом того, що є шанс зупинити розгортання продовольчої кризи у світі», — заявив Зеленський у традиційному вечірньому зверненні.

Він додав, що наразі черги на відправлення чекають вже 16 суден.

За словами президента, експорт зерна та сільськогосподарської продукції є позитивним не лише для регіонів, які залежать від українських поставок, а і для нашої держави.

«Питання не лише в мільярдах доларів валютної виручки. До вирощування експортних аграрних культур залучені близько півмільйона українців, а якщо додати суміжні галузі, то це плюс мільйон робочих місць. Звідси й відповідна державна увага до виконання експортної ініціативи. Це справді потрібно нашим людям», — наголосив Зеленський.

Наразі все залежить від виконання безпекових параметрів ініціативи, а це — відповідальність партнерів, передусім ООН і Туреччини.

«У нас не може бути ілюзій, що Росія просто утримується від спроб зірвати український експорт. Росія послідовно провокувала голод в країнах Африки і Азії, які традиційно імпортували значні обсяги українського продовольства. А зараз, в умовах надзвичайної спеки, як цьогоріч в Європі, загроза цінової кризи і певного продовольчого дефіциту існує також і для частини європейських країн», — підкреслив президент.

Нагадаємо, 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

Дипломати сподіваються, що угода про експорт українського продовольства стане тестовим кейсом для майбутніх мирних переговорів.