UA / RU
Підтримати ZN.ua

Побудований окупантами Керченський міст зсувається - МінТОТ

У МінТОТ підкреслюють, що розміщення конструкцій мосту на небезпечних ділянках може представляти у майбутньому загрозу для екології та безпеки судноплавства.

Побудований російськими окупантами Керченський міст розміщенон на сейсмонебезпечних та нестійких ділянках, тому він потроху зсувається; як свідчать результати космічної зйомки, вже зафіксовано кілька критичних ділянок, повідомляє Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб в Facebook.

"Такі висновки зроблені на основі интерферометрического методу обробки даних космічних знімків, зроблених з боку тимчасово окупованого Кримського півострова і острова Тузла", - йдеться в повідомленні.

У міністерстві зазначили, що одна з критичних ділянок розташовується у районі штучного насипу з боку Кримського півострова - там фіксуються об'єкти з вертикальними зміщеннями зі швидкістю від 89 міліметрів (просідання) до 52 міліметрів на рік (підняття). У центральній частині мосту зі швидкістю 30 міліметрів на рік піднімається залізнична арка. А ось арка автомобільного сполучення, навпаки, просідає зі швидкістю до 32 міліметрів на рік.

Також на території окупованого острова Тузла, де розташована частина опор мосту, спостерігається дві небезпечні ділянки: частина коси просідає зі швидкістю від 10 до 90 міліметрів на рік, а об'єкти поруч з ділянкою мосту просідають зі швидкістю до 83 міліметрів на рік.

У МінТОТ підкреслюють, що розміщення конструкцій мосту на небезпечних ділянках може представляти у майбутньому загрозу для екології та безпеки судноплавства.

"Складні погодні умови, особливо у зимовий період у сейсмічно нестабільному районі, можуть посилити дестабілізуючі фактори впливу на стійкість Керченського мосту", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 15 травня, в анексованому Криму відбулося офіційне відкриття автомобільної частини моста через Керченську протоку, на яке прибув президент РФ Володимир Путін. Міст протяжністю 19 кілометрів з'єднує окупований український півострів і Краснодарський край. Вартість його будівництва склала 6,9 мільярда рублів.

США та Євросоюз засудили будівництво Кримського мосту, назвавши його порушенням державного суверенітету України. Протест висловили Міністерство закордонних справ України і президент Петро Порошенко, які нагадали про судові позови проти РФ у зв'язку з незаконним будівництвом в акваторії Азовського моря.

Докладніше читайте у матеріалі Володимира Кравченка "Азовське озеро". Керченський міст закриває українське Приазов'я" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".