UA / RU
Підтримати ZN.ua

Платіжка за світло: від чого залежить сума у ній

Роз'яснення дали у YASNO.

Попри війну, українці мають оплачувати комунальні послуги. В тому числі й електроенергію. Генеральний директор компанії YASNO Сергій Коваленко розповів «24 каналу», що впливає на суму рахунку за світло.

Від чого залежить сума платіжки за світло

Він зазначив, що насамперед найважливіша частина у розрахунку суми за світло залежить не від оператора системи розподілу чи постачальника, а від споживача. Все, що йому потрібно – це вчасно передати показання лічильника.

Після подачі показників, ОСР розраховує обсяг споживання клієнта. Ці дані згодом передають YASNO.

«Ми множимо обсяг на тариф, враховуємо переплату чи заборгованість та виставляємо кінцевий рахунок. Жодної магії та хитрощів. Клієнти, які регулярно передають показники, це знають і зазвичай не мають питань до суми у рахунку», – наголосив Коваленко.

Споживачі, які не передають показники лічильника, можуть отримати більшу суму у платіжці. У ній оператор системи розподілу розраховує їх обсяг споживання за показником середньодобового споживання.

Читайте також: Комунальні платежі: чи зросте тариф на світло з 1 лютого

Що робити, якщо вчасно не передали показники лічильника

Якщо сталося так, що не було можливості вчасно передати показники лічильника електроенергії, то споживач змушений буде  спочатку сплатити всю суму, яка прийшла через невчасні подані показники. А вже з наступного місяця його варто подати показники вчасно і тоді вже відбудеться перерахунок.

Важливо, переплата за попередній місяць нікуди не дінеться – вона буде врахована в оплаті за наступний.

Передавати показники електролічильника слід щомісяця з 1 по 5 число.

Раніше ми писали, як правильно знімати та передавати показники лічильника електроенергії.