UA / RU
Підтримати ZN.ua

Планував теракт у Києві: СБУ повідомила про затримання білоруського агента

За даними спецслужби, для виконання задуму зловмисник вже придбав транспортний засіб, легкозаймисті матеріали та піротехніку.

Служба безпеки викрила агента однієї з держструктур Білорусі, який готував у Києві теракт, повідомили в СБУ. Ним виявився житель столиці.

«Правоохоронці затримали зловмисника на спробі підпалу автомобіля біля будівлі однієї зі столичних громадських організацій. Під час слідчо-оперативних дій СБУ встановила, що він займався також залякуванням представників ЗМІ та іноземних громадян. Для цього наносив написи з погрозами та провокаціями біля їх помешкань на території Києва та здійснював повідомлення про псевдомінування», – повідомили в СБУ.

Також спецслужба встановила, що затриманий причетний до організації несанкціонованих «мітингів» поблизу іноземних дипломатичних представництв. Також він збирав інформацію про українських військових з прикордонних районів.

За попередніми даними, своїми діями зловмисник мав розхитати внутрішньополітичну ситуацію в Україні та дискредитувати державу перед країнами Євросоюзу та громадянами Білорусі.

Слідство встановило, що чоловіка завербували через одну з анонімних груп в Telegram. Для зв’язку з «кураторами» він використовував заборонені російські електронні поштові сервіси.

«За проведення підривної діяльності він із-за кордону одержував гроші на свою банківську картку. Встановлено, що для вчинення теракту зловмисник придбав транспортний засіб, легкозаймисті матеріали та піротехніку», – додали в СБУ.

Зловмисника затримали та повідомили йому про підозру за ст. 111 (державна зрада) та ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України. Зараз вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Читайте також: Планував теракти на Одещині: СБУ затримала агента військової розвідки РФ

Раніше СБУ опублікувала відео з доказами планування терактів в Одесі агентом військової розвідки Росії, якого правоохоронці затримали на початку січня. Зловмисника затримали, коли він намагався завербувати виконавця майбутніх злочинів.