UA / RU
Підтримати ZN.ua

Півострів може стати островом: Ходжес про те, як ЗСУ затягнуть петлю навколо Криму

Деокупація правобережної Херсонщини дала українській армію стратегічну перевагу.

Логістика росіян з Криму під загрозою і сам півострів може опинитися в ізоляції. Це стало можливим завдяки деокупації правобережної Херсонщини. Так вважає колишній командувач Сухопутних військ США в Європі генерал Бен Ходжес, який сказав про це YouTube-каналу New Debate Inc.

За його словами, після деокупації західної частини Херсонської області важливий логістичний шлях російської окупаційної армії – наземний маршрут з Криму уздовж Азовського моря – опинився у зоні у досяжності РСЗВ HIMARS. Йдеться про лінію постачання з Ростовської області через Маріуполь та Бердянськ. Альтернативо їй для росіян є лише Кримський міст, але він серйозно постраждав під час вибуху 8 жовтня.

ЗСУ зараз наступають на півдні та на сході. За оцінками Бена Ходжеса, вони можуть відрізати Крим.

«Це дуже важливий крок, щоб затягнути петлю навколо Криму. Контрнаступ ЗСУ в районі Херсона – це праве крило. Зусилля, які почалися на початку вересня у Харківській області і продовжуються у напрямку Донецька, Луганська та Маріуполя, – це ліве», – каже американський генерал.

Читайте також: Як звільнення Херсона вплине на подальші події на фронті: пояснення експерта

Він сказав, що окупанти усвідомлюють своє важке становище і тому Росія усіляко намагається затягнути конфлікт. Саме з цією метою вони здійснюють ракетні атаки на енергетичну інфраструктуру України.

Відтак Ходжес вкотре закликав США та союзників переглянути заборону на постачання Україні ракет ATACMS для HIMARS.

«Якби в України сьогодні були ракети ATACMS, вони могли б бити по Севастополю з Одеси. Чому це важливо? Та тому, що значна частина ракет, якими бомбили Україну, запускалася з Криму. Як тільки ЗСУ наблизяться на достатню відстань до російських баз, звідки запускаються ракети "Іскандер", скоротиться і кількість жертв», – сказав Ходжес.

Нагадаємо, ще в першій половині листопада компанія Planet Labs опублікувала супутникові знімки окупованого Криму, на яких видно свіжі траншеї неподалік адмінмежі півострова із захопленими росіянами територіями Херсонщини. Росіяни готуються до оборони півострова.