UA / RU
Підтримати ZN.ua

Питання переозброєння ЧФ РФ перебуває на початковій стадії обговорення, говорити про домовленості поки рано

Існуюча юридична база не врегулює низку проблемних питань, що стосуються перебування російського флоту на території України.

Питання переозброєння Чорноморського флоту Російської Федерації знаходиться на початковій стадії обговорення і говорити про будь-які домовленості ще рано, заявляють у Міністерстві закордонних справ України.

"Це питання нове і говорити про будь-які домовленості ще рано, воно знаходиться на початковій стадії обговорення", - повідомив на брифінгу в.о. директора департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс.

Представник МЗС зазначив, що у переозброєнні і модернізації ЧФ РФ зацікавлена російська сторона і з відповідним питанням вона звернулася до України.

Як повідомлялося, це питання було піднято російським міністром оборони Сергієм Шойгу на зустрічі з главою українського оборонного відомства Павлом Лєбєдєвим у Севастополі.

Згідно з чинною домовленістю між двома країнами, Росія і Україна уклали базовий договір про умови перебування Чорноморського флоту Росії на території України у 1997 році, в ньому чітко обумовлені умови оренди російського флоту на території України, у тому числі зафіксована орендна плата в розмірі 98 млн доларів, а також термін перебування Чорноморського флоту РФ на території України до 28 травня 2017 року.

Вже у квітні 2010 року президенти України і Росії підписали "харківські угоди", які продовжили термін перебування ЧФ РФ в Криму ще на 25 років після 2017 року з можливістю його пролонгації ще на 5 років - до 2042-2047 років.

Існуюча юридична база не врегулює низку проблемних питань, що стосуються перебування російського флоту на території України. Зокрема, Київ і Москва досі ведуть переговори з приводу узгодження порядку переміщень, пов'язаних з діяльністю підрозділів ЧФ РФ поза місцями їхньої дислокації, використання гідрографічних об'єктів у Криму, а також порядку модернізації російського флоту.

Єдиним досягненням за останній час в правовому врегулюванні питання перебування ЧФ РФ у Криму стало підписання документа, що врегулював взаємодію сторін у питаннях запобігання надзвичайним ситуаціям в населених пунктах в місцях дислокації підрозділів російського флоту.

Перший заступник міністра оборони України Олександр Олійник 7 листопада заявив, що до 2012 року планується завершити переговори з питань модернізації ЧФ РФ, яка згідно з чинною правовою базою між країнами, повинна проходити суворо за принципом "тип на тип" і "клас на клас" за згодою української сторони. Крім того, у МЗС України повідомили, що Київ і Москва незабаром врегулюють питання пересування підрозділів ЧФ РФ поза місцями їхньої дислокації.

Ще одним проблемним питанням у переговорах щодо базування Чорноморського флоту Росії в Криму є сплата податків за ввезення товарів для ЧФ РФ, рішення якого досі не зрушили з місця. Москва як і раніше наполягає на звільненні від сплати такого податку, а у Києва - протилежна позиція. !zn

Читайте також:

Україна просить у Росії причал для свого єдиного підводного човна

Росія не хоче платити за ввезення на територію України товарів для ЧФ

Росія перевищила допустиму присутність своєї морської піхоти у Криму, - експерт