UA / RU
Підтримати ZN.ua

Питання спадщини: як довести родинний зв’язок між особами

Іноді з цим виникають труднощі.

Навіть під час війни українці можуть приймати спадщину. Доволі часто виникають ситуації, коли важко довести ступінь споріднення. Юристка Анастасія Григор’єва пояснила, як довести родинний зв’язок між особами при спадкуванні.

Читайте також: Заява на спадщину: чи треба її подавати особі, яка була прописана разом з померлим

Вона зазначила, що виходячи із аналізу норм СКУ та ЦКУ поняття родинних стосунків включає в себе коло осіб, які пов’язані між собою певним ступенем споріднення. До прикладу – батьки, діти, баба, дід, рідні брат та сестра тощо.

Потреба довести родинні зв’язки виникає коли особа:

За словами юристки, у таких випадках особа має право звернутись до судових органів із заявою про встановлення факту, що матиме юридичне значення для заявника.

Які документи для цього потрібні

Звертаючись до суду особа подає позовну заяву в якій необхідно обов’язково зазначити:

До доказів, які слід подавати разом із заявою належать різні типи письмових матеріалів, що є цінними джерелами інформації для розуміння життєвого шляху людини.

До них зазвичай відносять:

Через повномасштабне вторгнення Росії, українці живуть в умовах підвищеної небезпеки, а тимчасова окупація деяких територій розлучила цілі сім’ї. В такий час можуть трапитись ситуації, коли громадяни дізнаються про смерть батьків, коли час вступу у спадщину сплив. Нагадаємо, що робити, якщо строки вступу пройшли.