UA / RU
Підтримати ZN.ua

Після завершення реформи зарплати прокурорів зростуть у чотири рази

В Офісі генпрокурора стверджують, що зарплатня буде достатньою, аби знизити корупційні ризики.

Заступник генерального прокурора, керівник Спеціалізованої прокуратури у військовій сфері і оборонно-промисловому комплексі Віктор Чумак розповів, якими будуть зарплати прокурорів після завершення реформи прокуратури.

"Ми достатньо серйозно збільшили оклади прокурорів. Це вже серйозні кошти, за які можна, по-перше, і вимагати роботу, а по-друге, які зменшують ризик усе-таки корупційних ризиків", - розповів він в інтерв'ю "Радіо Свобода".

За словами Чумака, співробітники Офісу генерального прокурора отримуватимуть 29 тисяч гривень на місяць замість нинішніх семи, а з надбавками та преміями ця сума буде вищою. Водночас прокурор місцевої прокуратури отримуватиме 23 тисячі гривень на місяць.

Нагадаємо, 2 січня в Україні запрацював Офіс генерального прокурора, який прийшов на зміну Генеральній прокуратурі України. Реформа органів прокуратури стартувала у вересні 2019 року.

Згідно із законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів реформування органів прокуратури", прокурори можуть бути переведені до нових органів прокуратури лише за умови успішного проходження переатестації.

Генпрокурор Руслан Рябошапка збирається провести максимальну кадрову чистку в ГПУ. Недоброчесні і непрофесійні мають бути звільнені для того, щоб замість них через конкурсний відбір набрати нових прокурорів.

Докладніше про кадри та необхідність реформ у правоохоронних структурах читайте у статті Олександра Лємєнова "Роздоріжжя змін у кримінальному блоці ЗеКоманды" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".