UA / RU
Підтримати ZN.ua

Після арешту Олега Приходька друзі відвернулися від його родини — донька

За словами Наталії Приходько, її батька ніхто не привітав з днем народження, яке він вперше зустрів у СІЗО.

Після політично мотивованого арешту українця Олега Приходька, з його сім'єю більше ніхто не спілкується, розповіла донька активіста Наталія. Вона вважає, що деякі люди в анексованому Криму бояться і не хочуть показувати свою справжню позицію, передає "Крим.Реалії".

"Ніхто не прийшов, не привітав і не згадав. Таке відчуття, що друзі, з якими він спілкувався і кому допомагав, вимерли. По суті, друзів не виявилося. Вони не дзвонять і не цікавляться. Напевно, їм просто є що втрачати. У деяких – свій бізнес. Комусь хочеться на двох лавках сидіти і не показувати свою справжню позицію. Батько не боявся ніколи своїх висловлювань. Може, вони були різкі, але правильні", – розповіла Наталія Приходько.

Вона додала, що її батько не терорист, як його звинувачує окупаційна влада півострова, і ніколи ним не був.

21 листопада Олег Приходько вперше зустрів у СІЗО свій день народження, йому виповнився 61 рік. За словами адвоката Назіма Шеіхмамбетова, українця утримують у спецблоці, в так званій камері двійці.

Нагадаємо, підконтрольний російським окупантам "Верховний суд Криму" відмовив у задоволенні апеляції на арешт українського активіста, політв'язня Олега Приходька. Активіст залишиться в СІЗО до 10 грудня, там він 21 листопада зустріне і свій 61-й день народження.

У лютому ФСБ провела обшуки в будинку Приходька в селі Оріхове Сакського району. Тоді російські силовики вилучили в активіста українську символіку, прапори партії "Свобода", червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку та домашні CD-диски. Після обшуку Приходько відвезли до Сімферополя, де допитували, розпитуючи про його діяльність і зв'язки на материковій частині України.

9 жовтня російські силовики затримали і вивезли Приходька разом із дружиною. Протягом доби місцезнаходження активіста залишалося невідомим.

Згодом адвокат Назім Шейхмамбетов повідомив, що Приходьку закидають ст. 223.1 (незаконне виготовлення вибухових речовин) і ст. 205 (терористичний акт) Кримінального кодексу РФ. Наступного дня Приходька заарештували на два місяці.

Прокуратура АР Крим (Київ) відкрила провадження через незаконне позбавлення волі проукраїнського активіста.