UA / RU
Підтримати ZN.ua

Після війни українці хочуть багато подорожувати, отримати нову професію та відкрити власну справу - опитування

Кардинально готові змінювати життя ті, хто мусів залишити власний дім.

Після війни українці хочуть більше подорожувати, щоб поглибити знайомство із своєю країною, багато часу проводити з друзями та рідними, отримати додаткову освіту та відкрити власну справу. Такі дані соціологічного опитування 23 березня оприлюднила група “Рейтинг”. 

Подорожувати країною після війни планують 55% українців – це виглядає як бажання засвідчити своє ставлення та «обійняти» країну, цінність якої підвищилася разом з ціною, яку доводиться платити за те, що ми – громадяни України. Водночас  49% роздумують як отримати додаткову освіту чи нові знання, а 38% - освоїти нову професію.

Ще 27% українців мріють після війни відкрити свою справу, а 21% - знайти нову роботу. 

Ще 25%  після війни хочуть завести домашнього улюбленця і майже всі хочуть або залишитися вдома або повернутися додому. 

Водночас плани тих, хто покинув своє місто відрізняються від тих, хто залишився. Ті, хто поїхав більше хочуть подорожувати країною і суттєво більше хочуть отримати додаткову освіту чи нові знання (61% проти 47%), освоїти нову професію (51% проти 35%) та відкрити свою справу (40% проти 23%) – цей вимушений від’їзд сформував активну позицію щодо життя після війни, бажання змін та розвитку. 

Шосте загальнонаціональне опитування в умовах війни серед населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу проведено серед 1000 респондентів 19 березня 2022 року. Метод опитування: CATI. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1%.