UA / RU
Підтримати ZN.ua

Після пожежі в будинку для літніх людей у Харкові та області виявили понад 30 закладів, які працюють незаконно

Всього в них перебувають майже 300 осіб.

Після пожежі в харківському будинку для літніх людей, у місті та в області виявили ще 32 подібні заклади, які працювали незаконно. Про це під час наради з президентом Володимиром Зеленським заявили представники правоохоронних органів, повідомили в Офісі президента.

“Представники правоохоронних органів зазначили, що після трагедії в будинку для людей похилого віку у Харкові та Харківській області виявлено ще 32 заклади, які працювали незаконно. У них перебуває 72 наркозалежних та 218 літніх людей, що потребують догляду”, - повідомили у пресслужбі ОПУ.

Своєю чергою представники департаменту соціального захисту населення повідомили про те, що зараз в комунальних закладах є 136 вільних місць, куди цих людей можна забрати. Однак для вирішення проблеми має бути системний підхід. Вказано, що необхідно підготувати законодавчу базу для надання дозволів на роботу закладів, що пропонують соціальні послуги з догляду за літніми людьми.

Своєю чергою Зеленський заявив про те, що важливо не просто розібратися із законністю закладів, а насамперед зрозуміти, чи можуть у них доглядати за людьми похилого віку, і що робити з такими людьми, якщо заклад функціонує незаконно чи не може гарантувати безпеку й належний догляд.

“Треба, щоб ми знайшли всі об'єкти по всій країні, проконтролювали, і щоб ми жоден з об'єктів не закрили, поки не знайдемо вихід. Треба обов'язково створити реєстр та сайт з усіма такими закладами, аби кожна людина могла бачити всю потрібну інформацію про заклади догляду за літніми людьми, заклади реабілітації”, – процитували Зеленського в ОПУ.

За словами президента, Харків, де сталася трагедія, має стати прикладом усіх напрацювань, зокрема, як заходити на об'єкт, що з ним робити, куди відправляти людей, як це повинно фіксуватися, де й на яких майданчиках про це має подаватися інформація, додав він.

“Куди ви розписуєте людей, якщо вони повертаються до рідних – що з ними відбувається, хто їх фінансує, яку соціальну виплату вони отримують. Тобто їхнє соціальне, фінансове, медичне забезпечення, у яких лікарнях і хто дивиться за ними. Що відбувається з такими об'єктами, які ми виявляємо з точки зору правоохоронної системи. І паралельно – напрацювання законодавчих ініціатив, які будуть діяти на всій території України. Особливо щодо цієї реформи: щоб міста, їхні мери, голови ОДА – щоб усі були зацікавлені в результаті вирішення цієї проблеми. Щоб міста й області мали можливість надавати такі послуги високого, якісного рівня”, – додав Зеленський.

Читайте також: Пожежа в харківському будинку для літніх людей: 23 cічня 2021 року оголосять днем жалоби

Нагадаємо, 21 січня в Харкові в двоповерховому житловому будинку, попередньо переобладнаному під будинок для літніх людей виникла пожежа. В результаті загинули 15 осіб. Майже через 2 години пожежа була ліквідована.

За даними правоохоронців, пансіонат працював без відповідних документів. Більш того, у дворі, де розташовувався будинок для літніх людей, функціонував і "реабілітаційний центр" для осіб з алко- та наркозалежністю.

Президент Володимир Зеленський крім створення Держкомісії, доручив міністру внутрішніх справ Арсену Авакову відкрити і взяти під особистий контроль відповідну справу. Президент заявив, що причини пожежі і винних повинні встановити якомога швидше.

Водночас в Офісі генпрокурора заявили про те, що пожежа могла спалахнути через необережне поводження з електронагрівачем. У ОГП також повідомили про 11 постраждалих.

За фактом пожежі правоохоронці порушили справу за ст. 270 Кримінального кодексу (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки). Через пожежу затримали чотирьох осіб. Поліція перевіряє три основні версії пожежі, а причетних до функціонування пансіонату затримали.