UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пірати ВМС Росії захопили неподалік Зміїного два українські судна

Окупанти грубо порушують норми міжнародного морського права.

Російські військові кораблі захопили два цивільних українські судна – танкер «Афіна» та суховантаж «Принцеса Ніколь», повідомляє Одеський прикордонний загін.

Напередодні окупанти оголосили в північно-західній частині Чорного моря «контртерористичну операцію».

Танкер «Афіна» перебуваючи в територіальному морі Румунії, у 22 милях від острова Зміїний, отримав відкритим каналом зв'язку та безпеки судноплавства команду підійти до військового корабля РФ для проведення огляду. Судновласник одразу повідомив компетентні органи України.

Тим часом відстежуючи рух суден у зазначеному районі, морські прикордонники зафіксували факт різкої та нелогічної зміни курсу ще одним судном під українським прапором. Суховантаж «Принцеса Ніколь» з румунських вод так само прямував до острова Зміїний.

«Майже одразу, як обидва цивільних судна підійшли до військових кораблів РФ, на них було відключено АІС і вони припинили виходити на зв'язок. А вже сьогоднішнім ранком системи автоматичної ідентифікації суден показали їх перебування у 18 милях від окупованого Криму», - розповіли прикордонники.

Таким чином, російські військові кораблі вчергове знехтували нормами міжнародного морського права і здійснили піратське захоплення цивільнх суден із майже 50 мирними членами екіпажів.

Напередодні та сама група кораблів ВМС РФ захопила рятувальне судно «Сапфір», яке прямувало до острова Зміїний з гуманітарною місією.

Читайте також: Військові РФ підбили друге судно в порту "Південний", знову під іноземним прапопром

24 лютого Росія розпочала повномасштабне вторгнення до України. Корабель Прикордонної служби ФСБ РФ підійшов до острова Зміїний і вимагав від українських прикордонників скласти зброю.

Росіяни вдарили з корабельних озброєнь, застосували бойову авіацію, та зломити бойовий дух українців не змогли. Окупанти повністю зруйнували інфраструктуру острова, 13 українських прикордонників загинули, але не здалися.

Зрештою ЗС Росії захопили острів. Та відповідь бійців агресорові «Русский военный корабль, иди на х*й» стала легендою, а для окупантів – довічною ганьбою.