UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Піон»: як правильно називати квітку українською

Ця квітка має гарну українську назву.

Через війну, яку розпочала Росія, багато наших громадян перейшли на українську мову. Але деякі українці роблять помилки під час спілкування. Зокрема, називають одну з квіток «піон».

Для того, щоб збагатити свою мову, важливо не вживати русизми та суржикові слова. Слово «піон» – це типовий суржик.

Читайте також: Уроки мови: як сказати «баламут» українською

Правильна українська назва цієї квітки – півонія.

«Півонія – багаторічна напівкущова декоративна рослина з трійчастим листям і великими квітками білого, рожевого або червоного кольорів. Тут [в заповіднику Хомутовський степ] зустрічається.. півонія тонколиста, або воронець (Український ботанічний журнал, XIII, 2, 1956, 5)», –  йдеться в Академічному тлумачному словнику української мови СУМ.

Нагадаємо, що деякі українці не знають, як правильно вітатися, тому часто використовують для цього суржикові слова. Але українська мова багата та милозвучна, тому є щонайменше десять гарних варіантів для вітання.

Лайфхаків, «як російськомовному перейти на українську», вже безліч. І всі, хто хотів, уже давно ними скористалися, хоча й не завжди вдало. Соціологи свідчать, що чимало українців в обставинах російської агресії свідомо почали спілкуватись українською. Як українці розв'язують мовне питання – читайте у матеріалі журналіста з Херсону, фрілансера у сфері поліграфії Володимира Шишкова «Перехідний вік мови» на ZN.UA.