UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пільги на проїзд у транспорті: які передбачені для УБД

Пільги діють при користуванні громадським транспортом.

Через повномасштабну війну, яку розпочала Росія, багато сміливих чоловіків та жінок стали на захист України. Учасникам бойових дій (УБД) держава надає низку пільг в різних сферах. Видання Армія Inform розповіло, які пільги на проїзд у громадському транспорті передбачені для УБД.

Читайте також: Порушення прав військових і ветеранів війни: куди треба звертатися

Які пільги на проїзд можуть отримати УБД

В законі України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального статусу» прописано, що учасники бойових дій мають право на безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування у сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, зокрема внутрішньорайонних, внутрішньо- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду — також електронного квитка, який видається на безоплатній основі.

Щоб ним скористатися, достатньо мати посвідчення учасника бойових дій. Це також працює з комунальним транспортом.

«А от с ФОПами бувають проблеми. Річ у тім, що місцеві бюджети мають компенсувати їм перевезення пільговиків. Але це не завжди відбувається. Тож трапляються випадки, коли в проїзді відмовляють», – йдеться у повідомленні.

Також УБД мають право на безкоштовний проїзд один раз на два роки (в обидва боки) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом, або проїзд один раз на рік (туди й назад) вказаними видами транспорту з 50% знижкою.

Ця пільга стосується перевезення всередині країни.

«В такому випадку потрібно не лише мати посвідчення УБД, але й листи талонів (їх видають разом з посвідченням на декілька років вперед). Отримати квитки зі знижкою можна лише в касі, пред’явивши листи талонів та посвідчення УБД», – йдеться у повідомленні.

Раніше ми писали, як ветеранам оформити комунальні пільги в онлайн-режимі.