UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пільги на комунальні послуги: які з них надаються багатодітним сім'ям

Роз'яснення дали у ПФУ.

Попри війну, українці мають оплачувати комунальні послуги. Але деякі громадяни можуть отримати субсидії та пільги на житлово-комунальні послуги. У Пенсійному фонді України (ПФУ) розповіли, які пільги на комунальні послуги передбачені для багатодітних сімей.

Хто з багатодітних сімей має право на комунальні пільги

Багатодітні сім’ї ‒ це сім’ї, які виховують трьох і більше дітей та мають право на державні пільги на оплату житлово-комунальних послуг, наприклад оплату житла, газу, електрики та твердого палива.

Читайте також: Важливо знати: чим відрізняються пільги від субсидії

У ПФУ пояснили, що житлово-комунальні пільги призначаються на 12 місяців із місяця визначення відповідного права, але не більше ніж до останнього дня календарного року визначення такого права. Тобто, якщо сім’я подає заяву на пільги в липні, то їх будуть надавати до 31 грудня року в якому подана заява.

Обов’язкова умова для отримання комунальних пільг – середньомісячний сукупний дохід сім’ї за попередні шість місяців, виходячи з розрахунку на одного члена сім’ї, не має перевищувати розміру доходу, який дає право на отримання пільг (податкова соціальна пільга у 2024 році це 4240 грн).

Які пільги на комунальні послуги можуть оформити багатодітні

Багатодітні сім’ї, які виховують трьох і більше дітей, мають право на наступні пільги:

Читайте також: Пільги для військових: яку знижку можуть отримати УБД на оплату комунальних

Як отримати пільги

У ПФУ зауважили, що багатодітній сім’ї, яка вперше отримала посвідчення, для отримання пільги на оплату житла та комунальних послуг, необхідно бути зареєстрованими в Реєстрі осіб, які мають право на пільги.

Багатодітним сім’ям, інформація про які є в Реєстрі, пільга з оплати житлово-комунальних послуг оформлюється на підставі:

Якщо сім’я проживає не за адресою реєстрації, а за іншою адресою, також треба додати офіційний документ, що підтверджує фактичне місце проживання пільговика або довідку про статус ВПО або акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання.

Як подати документи багатодітній сім'ї для оформлення пільги на комуналку

Необхідні документи можна подати до ПФУ такими способами:

Нагадаємо, що малозабезпечені сім'ї можуть отримати грошову допомогу від держави. Раніше ми писали, який розмір виплат передбачений для таких сімей.