UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пік захворюваності на COVID-19 в Україні може бути в жовтні-листопаді — Кузін

Щоб відтягнути пікові навантаження або не стати їх частиною, необхідна масова вакцинація, вважають у МОЗ.

У Міністерстві охорони здоров'я України очікують пік захворюваності на COVID-19 в Україні приблизно в листопаді цього року, однак не виключають, що епідситуація може значно погіршитися вже в жовтні. Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив заступник міністра охорони здоров'я — головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

"Раніше ми, дійсно, вважали, що піковий рівень навантаження на систему охорони здоров'я припаде на листопад-грудень цього року. Зараз ми бачимо, що майже за всіма прогнозами такі пікові навантаження можуть бути раніше. Наскільки раніше — сказати важко, тому що ситуація розгортається досить швидко", — сказав Кузін.

На думку заступника міністра, відтягнути ці пікові навантаження можна тільки шляхом масової вакцинації населення.

"Потрібно вибрати собі пункт щеплення, вибрати той препарат, яким хочете робити щеплення, і провакцинуватися. Зараз МОЗ максимально скоротив інтервали введення між двома дозами вакцини. Це зроблено для того, щоб якомога більше людей було охоплено щепленнями саме до початку епідемічного підйому захворюваності", — заявив Ігор Кузін.

Читайте також: У МОЗ назвали умову скасування карантину навесні

З початку вакцинальної кампанії проти COVID-19 в Україні щеплено понад 6,7 млн осіб, з них повністю імунізовані й отримали дві дози вакцини — понад 5,4 млн осіб. Однак Міністерство охорони здоров'я не виконало свою ж обіцянку провести до кінця літа вакцинацію 5 млн українців.

Раніше повідомлялося, що одну дозу вакцини проти коронавірусу отримали 80% медиків і 62% педагогів.