UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пік смертності від коронавірусу в Україні минув — НАН

Протягом двох тижнів епідемія в Україні здає позиції по всім показникам.

В Україні минув пік смертності від коронавірусу - він був 8-12 листопада, повідомляє Національна академія наук України.

Згідно з інформацією МОЗ, 8 листопада в Україні зафіксували 473 смерті від COVID-19, 9 листопада - 833, 10 листопада - 816, 11 листопада - 652, 12 листопада - 750. Однак сам рекорд був 16 листопада - 838 смертей.

При цьому в НАН відзначають, що загальна смертність від причин, пов’язаних із COVID-19, протягом усього періоду епідемії в Україні у 2,15 раза перевищує зареєстровану смертність від COVID-19.

За словами вчених, останні два тижні епідемія спадала за всіма показниками в усіх регіонах, крім Закарпатської та Кіровоградської областей.

Порівняно з піковими значеннями, кількість позитивних ПЛР-тестів скоротилася на 53%, нових зареєстрованих випадків - на 30%, зайнятих ліжок у лікарнях – на 19%, добових госпіталізацій - на 30%, рівень смертності знизився на 9%. 

Ефективність повної вакцинації проти коронавірусу, за підрахунками вчених, складає від 84 до 92 відсотків у різних вікових групах.

Читайте також: У МОЗ назвали найбільш розповсюджене ускладнення від коронавірусу

Наразі МОЗ, Мін'юст та МВС розробляють механізм «ковідної амністії» для людей, які купили фальшивий сертифікат про вакцинацію, щоб не робити щеплення. Щоб отримати справжнє щеплення, пацієнт має покаятися своєму сімейному лікарю та розповісти, де взяв сертифікат - цю інформацію передаватимуть в поліцію.