UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підвези лікаря: українці запустили новий флешмоб

В умовах карантину більшість медпрацівників і лікарів не можуть дістатися на роботу.

Через карантин і режим надзвичайної ситуації Київської області, який триватиме до 3 квітня, Київ і великі міста опинилися на межі не тільки транспортного, але і медичного колапсу, оскільки більшість медперсоналу в лікарнях та працівників швидкої допомоги опинилися буквально "відрізаними" від роботи через скасування міжміського транспортного сполучення. І поки влада розводить руками, люди в "білих халатах" ініціюють флешмоб "Підвези медика на роботу".

На передовій у боротьбі з COVID-19 медичний персонал. Сьогодні важливо об'єднатися і допомогти кожному лікарю, фельдшеру, медсестрі вчасно потрапити на роботу.

Канал MedHelpKyiv в Telegram створений для медичних працівників і небайдужих водіїв м.Києва та області. Такий же канал є для медпрацівників Рівненської області - https://t.me/HelpDoctorRivne. Спеціальна група створена в Viber.

"Дорогі автомобілісти, величезне прохання до вас. Якщо у вас є серед сусідів лікарі та ви їдете на роботу, запропонуйте їх підвезти. Давайте більше піклуватися один про одного, наскільки це можливо в умовах карантину", - звертаються у МВС.

Раніше в МОЗ заявили, що надання медичної допомоги в лікарнях не припиняється.

"Всі медичні послуги, ненадання яких несе серйозний ризик для життя пацієнта або може призвести до розвитку критичних станів, повинні надаватися в повному обсязі і в строк", - йдеться в повідомленні.

Так, допомога буде надаватися: вагітним, породіллям і новонародженим; у разі ускладненого перебігу вагітності та пологів; в спецвідділеннях медустанов при онкологічних захворюваннях; при захворюваннях, які потребують кардіоторакальних оперативних втручань у разі, коли припинення (відстрочення) такої медичної допомоги має серйозний ризик для життя і здоров'я.

Крім цього, ніяких змін не відбудеться в наданні паліативної медичної допомоги в стаціонарних умовах, а також при інших невідкладних і термінових госпіталізаціях і планових операціях, коли відстрочення надання медичної допомоги несе серйозний ризик для життя і розвитку життєзагрожуючих станів, зазначили в МОЗ.