UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підсумки 2021: що українці вважають подією року в Україні та світі

Цього разу першу сходинку рейтингу щодо України розділили кілька подій.

На відміну від минулого року, коли більшість українців подією року в Україні назвали пандемію коронавірусу, в 2021 році перше місце розділили одразу три події, йдеться в результатах опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва  спільно з соціологічною службою Центру Разумкова. Соціологи також розповіли, що українці вважають подією року у світі. Водночас цього року респонденти мали самі дати відповідь на відкрите питання, тоді як у 2020-му вони обирали із запропонованого списку подій.

Так, подіями року в Україні найбільше громадян вважають:

Для 4,4% громадян подією року стала відставка спікера парламенту Дмитра Разумкова. Ще 3,8% назвали «вагнергейт», а 3,7% – закон про відкриття ринку землі.

Загрозу вторгнення Росії визначили як подію року в Україні 3% опитаних, ще 2,8% назвали такою подією війну. При цьому минулого року, обираючи із запропонованого списку подій, війну на Донбасі подією року назвали 12,2% опитаних.

До переліку подій, що їх згадав понад 1% респондентів, увійшли:

При цьому 4,5% опитаних вважають, що таких подій взагалі не було, 25,8% – не змогли відповісти на відкрите запитання, а 6,8% – відмовилися відповідати взагалі.

Що стосується події року в світі, то ситуація така:

Ще 26% опитаних не змогли відповісти на це запитання, 2,4% зазначили, що таких подій не було, а 6,8% – відмовилися відповідати на це запитання.

Дослідження провели з 17 по 22 грудня 2021 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

Читайте також: Зеленський двічі відзначився як «мем року» – опитування

Нагадаємо, соціологи розповіли, кого українці вважають людиною року. Також зазначимо, що президент Володимир Зеленський другий рік поспіль очолює рейтинги «Політик року» та «Розчарування року». Водночас опитування показало, що в обох «номінаціях» помітне зростання показників президента.