UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підробка тестів: у Дніпрі переглянуть статистику щодо COVID-19

Призначено нового керівника лабораторного центру, ним став Роман Чуб.

Дніпропетровський лабораторний центр підозрюється у спотворенні результатів тестів на коронавірус COVID-19, статистику хворих переглянуть та оновлять, повідомили в Дніпропетровській ОДА.

Перевірка центру комісією при обласному протиепідемічному штабі показала, що в лабораторній базі даних залишаються 250 людей, чиї тести на COVID-19 були позитивними. Попри те, що більшість з них давно одужали, вони досі не зняті з обліку.

Співробітників лабораторного центру підозрюють у штучному завищенні статистики хворих на коронавірус, що дозволяє робити додаткові закупівлі міській інфекційній лікарні. Внутрішнє розслідування триває.

Керівник Дніпропетровського лабораторного центру Олександр Штепа звільнений за результатами перевірок Міністерства охорони здоров'я та правоохоронних органів. На його місце призначено Романа Чуба.

"Вже найближчим часом статистику буде змінено. Кількість тих, хто одужав, значно збільшиться", - додали в пресслужбі облдержадміністрації.

Читайте також: Депутат Вельможний спростував діагноз Covid-19

Нагадаємо, 19 травня набрав сили закон, що передбачає масове тестування українців на коронавірус.

Тестування буде обов'язковим для: людей із підозрою на коронавірус, контактних осіб, медиків, поліцейських і нацгвардійців. А також для тих, хто допомагає в проведенні заходів, спрямованих на боротьбу з поширенням інфекції.

30 травня в Україні розпочалося ІФА-тестування на COVID-19. Метод імуноферментного аналізу дозволяє виявити в крові специфічні антитіла. Крім того, застосовуватиметься метод пулінга - об'єднання 4-5 тестів одночасно в одній пробірці, а якщо пробірка показує позитивний результат, тоді ці п'ять тестів розглядатимуться індивідуально.