UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підпалив електропідстанції в Одеській області. СБУ затримала громадянина однієї із сусідніх держав

При чому організатором виявився кримінальник.

Служба безпеки України затримала громадянина однієї із сусідніх держав, який за вказівкою Федеральної служби безпеки РФ підпалив електропідстанції в Одеській області. Суд вже відправив його під варту, повідомили в СБУ.

«У середині квітня цього року він вилив п’ять каністр з бензином на технологічне обладнання двох місцевих електропідстанцій, чим спровокував там пожежі. Тоді відбулось загоряння силових трансформаторів, які забезпечують електроживлення восьми населених пунктів регіону. У такий спосіб ворог намагався знеструмити сотні житлових будинків, лікарень, теплогенеруючих підприємств, гідроспоруд та об’єктів газопостачання», – зазначили в СБУ.

Слідство встановило, що організував диверсію кримінальник із сусідньої з Україною держави. У злочинному світі він має статус «смотрящого» у двох містах, розташованих поблизу кордону з Україною.

Навесні 2024 року кримінальник отримав від ФСБ завдання здійснити низку підпалів у Одеській області. Аби виконати вказівки росіян він залучив свого спільника з посвідкою на проживання в Україні.

Читайте також: СБУ повідомила про підозру російському банкіру, який запроваджує «рубльову зону» на окупованих територіях

СБУ з’ясувала, що після вчинення диверсій виконавець хотів таємно виїхати з України. Але на місцевій автотрасі його затримала українська спецслужба.

Зловмиснику повідомили про підозру за ч. 2 ст. 113 Кримінального кодексу України (диверсія, вчинена в умовах воєнного стану). Суд вже відправив його в СІЗО. Затриманому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

«Також планується повідомити про заочну підозру організатору диверсії та оголосити його у міжнародний розшук», – зазначили в СБУ.

Раніше повідомлялося, що контррозвідка СБУ викрила вʼязня місцевої колонії, який мав виконувати доручення Федеральної служби безпеки РФ та сприяти прориву російських диверсійно-розвідувальних груп у Харківській області. Для цього затриманий мав вербувати інших засуджених.