UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підпали автомобілів військових в Одесі організувала ФСБ РФ

СБУ затримала шістьох чоловіків, які співпрацювали з окупантами.

Підпали автомобілів українських військових в Одесі здійснювали поплічники російської Федеральної служби безпеки – Служба безпеки України та Національна поліція заявили про затримання групи молодих чоловіків, які на замовлення російської спецслужби вчинили серію підпалів авто Сил оборони.

В СБУ зазначили, що впродовж двох тижнів затримані зробили спроби знищити понад 15 службових позашляховиків. Правоохоронці провели спецоперацію та затримали шестеро одеситів віком від 18 до 24 років, які працювали кур’єрами популярного сервісу доставки їжі.

Читайте також: У Черкаській області затримали агента РФ, який хотів підпалити енергетичні обʼєкти

Співпрацювати з ФСБ РФ вони почали після того, як їм відповідну  пропозицію «заробітку» надіслав представник російської спецслужби. Під «прикриттям» кур’єрської доставки затримані об’їжджали місто на скутерах та встановлювали адреси паркування автомобілів Сил оборони.

«Працювали» вони переважно в парі – один підпалював, інший – знімав це на відео. Усі затримані діяли під проводом одного куратора із ФСБ, якому відправляли фото потенційних цілей для «погодження».

В разі погодження «об’єкту»,  вночі чоловіки прибували обливали автомобілі на парковці легкозаймистою сумішшю та підпалювали. Відео знімали для «звітності». За даними СБУ, згодом ці ролики в РФ планували використати для проведення інформаційно-психологічних спецоперацій проти України.

Читайте також: У Росії ФСБ дозволили перевіряти документи мобілізованих. Це для того, аби на війну не забрали цивільних інформаторів — The Times

Підозрюваних затримали «по гарячих слідах» та вилучили саморобні запалювальні суміші та мобільні телефони із доказами злочинів.

Наразі всім шістьом повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань). Їм загрожує до 8 років тюрми.

Раніше СБУ затримала за підпал авто спецпризначенця Нацгвардії  жінку в Кіровоградській області. За даними слідства вона також виконувала замовлення РФ та планувала підпалити ще й будівлю ТЦК.