UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підозрюваний у вбивстві Фаріон активно стежив за радикальними рухами – Схеми

В тому числі він був учасником спільноти блогера із Дніпра, який критикував Фаріон.  

Затриманий за підозрою у вбивстві Ірини  Фаріон 18-річний хлопець із Дніпра був підписаний у соціальних мережах на низку українських та російських ультраправих спільнот та груп, зокрема на публічну сторінку «Против системы», власником якої є блогер Марко Бондаренко, котрий просуває расистські та неонацистські ідеї, а також різні конспірологічні теорії. В тому числі чоловік висловлювався проти української мови та за кілька днів до вбивства Фаріон критикував мовознавицю, з’ясували журналісти проєкту «Схеми».

Марко Бондаренко проживає в Дніпрі, як і затриманий юнак. В своєму блозі він неодноразово скаржився на негативні коментарі щодо використання ним російської мови,  а також заявляв про нелюбов до української мови через начебто її нав’язування, особливо з початком повномасштабної війни.

Також у Бондаренка є активна сторінка у  «Вконтакте», яка зареєстрована на російський номер телефону.

Журналісти зазначають, що підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон юнак активно спілкувався з членами телеграм-спільноти «Против системы» Бондаренка. Там він публічно висловлював антисемітські погляди.

Також хлопець був підписаний на сторінки різних рухів російських неонацистів та націоналістів, екстреміських угрупувань, в тому числі організаторів вбивств у Росії через расову приналежність. Зокрема у Telegram він стежив і коментував дописи у групах неонацистських поглядів «Правый взгляд», «Правый публицист», «Белое движение», «Белая масть», «White Powder». Так, в одному із чатів на питання про улюблену книгу назвав працю Гітлера «Моя боротьба».

На українські канали він теж був підписаний. Мова йде, здебільшого, про правих радикалів, як от «Правий сектор» чи лідер праворадикальної організації «С14» Євген Карась.

При цьому він також стежив за соцмережами Третьої окремої штурмової бригади ЗСУ, до якої хотів долучитися.

Читайте також: Вбивство Фаріон готувалося щонайменше місяць, у злочинця могли бути спільники – ЗМІ

На початку тижня російський  телеграм-канал ASTRA з посиланням на інші російські ресурси повідомив, що відповідальність за вбивство Фаріон начебто взяв на себе член організації National Socialism/White Power.

У четвер, 25 липня, в Міністерстві внутрішніх справ України повідомили про затримання за підозрою у вбивстві Ірини Фаріон18-річного жителя Дніпра. За словами міністра Клименка, підозрюваний під час підготовки до скоєння злочину орендував щонайменше три квартири у Львові. При цьому він додав, що  «слідство схиляється до думки, що стрілець – лише виконавець».

Журналісти з’ясували, що затриманий є спортсменом, займався футболом у міській дитячо-юнацькій спортивній школі та грав у команді «МДЮСШ U-19». Минулого року він пробував вступити до державного університету внутрішніх справ у Дніпрі на заочну форму навчання на факультет права.

Батько затриманого давно воює у складі ЗСУ. У коментарі журналістам він сказав,  що давно не бачив сина, але знає, що той мав патріотичні погляди та не мав мотивів для вбивства Ірини Фаріон.

Нагадаємо, у  Ірину Фаріон вистрелили впритул 19 липня у дворі її будинку у Львові. Нападник поцілив їй у скроню, мовознавиця померла у лікарні за декілька годин.