UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підйом танкера Delfi в Одесі провалився: в ОДА скликають екстрену комісію

Підняти танкер не вдалося з третьої спроби.

Аварійний танкер Delfi біля узбережжя Одеси не змогли підняти з третьої спроби. Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook голова Одеської ОДА Максим Куций.

За його словами, буксири виявилися технічно не в змозі повернути судно на рівний кіль. На сьогодні роботи підрядної організації завершені. Куций зазначає, що судновласник повинен відмовитися від права на підйом судна і передати повноваження АМПУ (Адміністрація морських портів України/Ukrainian Sea Ports Authority - ред.).

Голова Одеської ОДА ініціює у неділю екстрену позачергову комісію з надзвичайних ситуацій.

"Днями оприлюднимо наш спільний з Міністерством інфраструктури України план підйому. Всі деталі - потім. Безапеляційно, АМПУ в найкоротші терміни повинна взяти на себе реалізацію ліквідації та прибирання танкера з міського пляжу", - констатує Куций.

Читайте також: Ми імпотентна влада: Зеленський обурився через аварію танкера Delfi в Одесі

Як повідомлялося, 24 липня танкер планували вирівняти за допомогою тросів і трьох буксирів, однак спроба не вдалася. Крім того, під час підготовчих робіт з танкера вилилася нафта, фахівці виявили пляму площею майже 7,5 тис. квадратних метрів.

Відзначимо, що ще до чергового розливу, фахівці провели процедуру відбору проб морської води в контрольній і фоновій точках. Ймовірною причиною забруднення води біля пляжу “Дельфін” стало саме ослаблення кріплення бойового загородження. Частина бойового загородження втратила натягу та занурилася в воду, що і призвело до витікання залишків нафтопродуктів та забруднення поверхневих вод.

Держекоінспекція в Одеській області підрахувала попередні збитки внаслідок аварії нафтового танкера "Делфі" біля Одеси. Вони склали 15 204,73 долара (майже 410,2 тисячі гривень).