UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підготовка житла: що варто обов’язково зробити до холодів

Вже час готуватися до нової складної зими.

Через постійні ракетні удари Росії, цього літа українці змушені були жити в умовах постійних відключень світла. Цієї зими ситуація може повторитися. Також Росія намагатиметься позбавити нас опалення.

Читайте також: Важка зима: які речі треба закупити вже зараз

Видання «УНІАН» розповіло, як підготувати своє житло до зимових холодів.

Як дешево утеплити житло до зими

Перше, що потрібно зробити кожній українській родині – це провести ревізію своєї домівки на наявність критичних місць витоку тепла. Особливу увагу варто приділити вікнам та дверям, через які втрачається 20% та 30% тепла відповідно.

Варто перевірити вікна: обробити герметиком, використати ущільнювач. Якщо є можливість, то варто замінити старі вікна на нові з трикамерним склопакетом, які краще зберігатимуть тепло.

Обробка герметиком та заміна ущільнювачів – більш економний варіант, але, у той же час, менш надійний, ніж повна заміна склопакетів на нові та якісні.

Якщо ви не маєте фінансової можливості замінити або загерметизувати вікна усієї квартири, це варто зробити хоча б в одній кімнаті, яка буде теплішою за інші. У такому випадку, в цьому маленькому приміщенні ви зможете відігріватися та проводити більшість свого часу, поки інші кімнати будуть вихолоджуватися.

Окрім цього, експерти рекомендують самотужки натягнути на вікна плівку (за допомогою скотчу, степлеру або цвяхів), що допоможе створити додаткову «камеру» плівочного віконця (своєрідний повітряний «тамбур») та зберегти більше тепла.

Те ж саме стосується і дверей. У випадку, якщо двері старі та «сифонять» - варто звернутися за допомогою до майстра та провести їхнє додаткове утеплення. Щоб краще зберігати тепло, двері повинні бути товстими, мати утеплену коробку, встановлені додаткові товсті МДФ- або дерев’яні панелі та кілька контурів ущільнення. 

Ремонт вікон і дверей – найважливіший, але не єдиний крок, який варто зробити, аби спокійно пройти прийдешню зиму. Позаду батарей можна встановити тепловідбивні екрани з алюмінієвої фольги.

Не буде зайвим розжитися електрообігрівачем, або навіть кількома. Краще обирати масляні – вони найбільш енергоефективні.

Якщо у вас є кондиціонер, варто викликати майстра з його обслуговування, що дозволить значно підвищити ефективність його роботи. Це коштує не так дорого, адже зараз на ці послуги немає ажіотажного попиту, але дозволить значно підвищити температуру в оселях за умови наявності електроенергії.

Окрім утеплення власної квартири, варто потурбуватися також про загальний під’їзд. Щоб в будинку було тепліше, краще замінити вікна в під’їзді.

Крім вікон, можна замінити також двері під’їзду на теплозберігаючі, або навіть встановити додаткові, обладнавши тамбур. У складчину з усіма мешканцями будинку, сума має бути посильною, а отриманий ефект, дозволить скоротити майбутні цифри в отриманих платіжках.

Нагадаємо, які продукти тривалого зберігання можна купити на зиму. Їх можна зберігати без заморожування та холодильника.