UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підготовка до зими: що краще їсти, щоб зігрітися

Існують певні продукти, які краще їсти у холодну пору року.

Через війну, яку почала Росія, в Україні тривають бойові дії. Ракетні удари ворога пошкоджують житлові будинки та об'єкти критичної інфраструктури. Українці вже розпочали підготовку до зими – вони роблять запаси продуктів та інших необхідних речей. Видання «РБК-Україна» розповіло, що потрібно їсти взимку, щоб зігрітися.

Що з їжі допоможе зігрітися взимку

Для того, щоб зігрітися, необхідно з'їсти щось гаряче або випити чай. Але таке тепло може швидко минути.

Читайте також: Важка зима: які необхідні речі слід купити вже зараз

У холодну пору року краще не вживати алкогольні напої, оскільки вони не допоможуть зігрітися. Спиртне розширює судини й спочатку стає жарко, а потім холод накриває ще більше.

В організмі людини одним з головних терморегуляторів є щитоподібна залоза. Вона продукує гормон тироксин, який бере участь в регуляції теплообміну, підвищує інтенсивність обміну речовин в клітинах, що і призводить до подальшого виділення тепла.

Щоб «потренувати» щитоподібну залозу, потрібно їсти волоські горіхи, вівсяні пластівці, імбир, морепродукти та морські водорості.

У людини зростає температура тіла, коли печінка починає засвоювати білки. Тому слід більше їсти білків рослинного та тваринного походження. Наприклад, мясні бульйони, зварені з кісток. Такий бульйон містити амінокислоти та речовини, які активізують роботу шлунково-кишкового тракту. Поки йде ця робота, виробляється маса енергії, яка гріє організм зсередини. Взимку варто їсти ситний суп на бульйоні з овочами на ніч - тепло буде до самого ранку.

Як продукти треба їсти у холодну пору року

Взимку для того, щоб зігрітися, можна їсти продукти, які багаті магнієм та калієм. Наприклад: зелений горошок, бобові, морква, гарбуз, буряки, солодкий перець, капуста, авокадо, петрушка, шпинат, фініки.

Також можна додавати спеції до їжі. Постарайтеся не приправляти сильно їжу перед виходом з дому на холодну вулицю або перед сном - це може нашкодити. А ось спеції в обід, на сніданок або ранню вечерю – відмінно зігріють.

Взимку для того, щоб зігрітися, можна пити каву, чай, тепле молоко з медом. До кави та чаю можна додати корицю, мед, кардамон, імбир.

В раціон взимку можна ввести квашену капусту (джерело вітаміну С), морську капусту (джерело вітаміну В), банани (містять вітаміни групи В та магній). Також необхідно споживати складні вуглеводи – вівсянка, коричневий рис, сочевиця.

Раніше ми писали, як підготуватися до відключення опалення взимку.