UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підготовка до Великодня: що треба зробити до свята

Є певні традиції, яких варто дотримуватися.

Цього року християни східного обряду будуть відзначати свято Воскресіння Христового (Великдень) 5 травня. Це одне з найважливіших християнських свят, тому до нього зазвичай готуються заздалегідь.

Видання «УНІАН» розповіло, що варто зробити до Великодня.

Читайте також: «Пасха» чи «паска»: як правильно називати українською обрядову випічку

 Як потрібно розговлятися на Великдень

Багато вірян перед настанням свята дотримуються Великого посту, який вважається дуже суворим через серйозні обмеження в їжі. Саме тому вводити в раціон іншу їжу на Великдень і після нього потрібно обережно, щоб не мати проблем із самопочуттям.

Для того щоб правильно провести недільний ритуал, потрібно знати,  як розговлятися. У християнській традиції цей термін означає вживання скоромної (тваринного походження) їжі після закінчення посту й утримання.

Священики уточнюють, що час коли можна розговлятися на Великдень - час залежить від того, була особа в храмі чи ні. Якщо вона ходила на службу вночі, то відразу після літургії та причастя можна трапезувати. Ранкове відвідування церкви передбачає розговіння відразу після приходу додому. Для тих, хто храм з якоїсь причини не відвідав, священики рекомендують розговлятися на Великдень після того, як у церквах закінчаться служби.

Що обов'язково має бути на Великдень

За українськими традиціями, до Великодня та на початку свята потрібно зробити наступне:

Також у Великдень можна позмагатися в розбиванні яєць, б'ючи крашанки одна об одну - вважається, що володар уцілілого яйця буде весь рік здоровим.

Що потрібно робити на Великдень ще, так це запрошувати до себе друзів і родичів, а також подавати милостиню нужденним. Частину освяченої їжі рекомендується залишити для поминального тижня, щоб віднести на могили до предків.

Нагадаємо, чи будуть додаткові вихідні у українців на Великдень. В Україні триває воєнний стан.