UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підготовка до Різдва: що заборонено їсти у піст

В цей період діють серйозні обмеження. 

Після переходу ПЦУ на новий календар, віряни святкують Різдво Христове 25 грудня. У зв'язку з цим Різдвяний піст розпочинається 15 листопада. Піст триватиме 40 днів – до 24 грудня. В цей період діють певні обмеження у їжі. Заговини на піст припадають на день пам'яті святого апостола Пилипа (14 листопада), тому піст носить назву Пилипівського.

Читайте також: Різдвяний піст: коли розпочнеться у 2025 році


До цього дня також традиційно завершували весілля та інші розважальні збори. На наступний день починався піст, час духовного і фізичного очищення.

Що не можна їсти в Різдвяний піст

У цей час потрібно обмежити себе в таких продуктах, як м'ясо, яйця, молоко, сир, вершкове масло. У понеділок, середу і п'ятницю заборонено також вживання риби і вина, їжу без масла (сухоядіння) дозволяється приймати тільки після вечерні.

В останній тиждень піст підсилюється, і в ці дні навіть в суботу та неділю, не можна їсти рибу. Напередодні Різдва їсти можна тільки після появи на небі першої зірки.

Що можна їсти в Різдвяний піст

У цей час можна їсти овочі, фрукти, каші, хліб, зелень, горіхи, мед. Крім того, можна також вживати в їжу різні соління, робити салати і рагу, їсти супи. Не заборонено пити соки, морси, кисіль і чай.

Варто відзначити, що хворим людям дозволяється постити в тій мірі, в якій дозволяє їм лікар. Крім того, послабити обмеження в їжі можна людям похилого віку, а також тим, хто займається важкою фізичною працею, перебуває в дорозі. Як правило, від посту звільняються вагітні жінки і маленькі діти.