UA / RU
Підтримати ZN.ua

Під Києвом відкрили кафе, в якому працюватимуть люди з синдромом Дауна

Дев'ятнадцятеро молодих людей вже проходять стажування в кафе під супроводом соціального працівника.

У Броварах на Київщині відкрилося кафе «Сafe 21.3», в якому будуть працювати молоді люди з синдромом Дауна, аутизмом та порушеннями інтелектуального розвитку. Дев'ятнадцять молодих людей вже проходять стажування в кафе під супроводом соціального працівника.

«Батьки дітей з синдромом Дауна завжди хвилюються, чи зможуть їхні діти колись знайти роботу і бути самостійними. Хороша новина - люди з порушеннями інтелектуального розвитку можуть працювати. Але правда в тому, що повністю самостійно це робити під силу дуже невеликій кількості людей. Більшість з них потребує підтримки. Саме тому ми створили кафе і пекарню для наших дітей. Сьогодні вони тут вчаться і мають супровід соціального працівника, а завтра, можливо, отримають роботу тут або в іншому місці, - каже Аренда Василенко, мама 17-річного Петра з синдромом Дауна та співзасновник БО «Перспектива 21.3».

Назва Кафе «21.3» вибрана не випадково, адже у людей з синдромом Дауна саме в 21 парі хромосом присутній третій, додаткова хромосома. Дата відкриття закладу приурочена до всесвітнього Дня людей з синдромом Дауна, який відзначають теж символічно - 21.03.

Кафе розташоване на одній з центральних вулиць міста Бровари (на вулиці Ярослава Мудрого, 2). Щодня відвідувачі зможуть отримати тут не тільки чашку кави з випічкою з Голландської пекарні, а й досвід взаємодії і прийняття людей з синдромом Дауна та порушеннями інтелектуального розвитку.

За статистикою в Україні щороку народжується в середньому 300 дітей з синдромом Дауна. До початку 2020 року офіційний показник інвалідності внаслідок синдрому Дауна у дітей до 18 років склав 4710 осіб. За розрахунками ВБО "Даун Синдром" для вікового періоду 18-25 років цей показник дорівнює 1680 осіб. Офіційний вік для молоді в Україні - з 18 до 35 років, додає ще 2400 осіб. В цілому майже 9000 осіб з інвалідністю обумовлена синдромом Дауна від народження до 35 років.