UA / RU
Підтримати ZN.ua

Під час обміну 13 вересня додому повернулися 15 військовослужбовців "Азову"

Це перший обмін "азовців" з липня 2023 року. Також Україна повернула бійців "Айдару".

Під час обміну 13 вересня з російського полону додому повернулися 15 військовослужбовців тодішнього полку "Азов" НГУ, а зараз 12-ї бригади НГУ "Азов". Вони перебували у неволі понад два роки, повідомила на своїй сторінці у Facebook старша лейтенантка 3 ОШБр та керівниця БФ "Янголи Азову" Олена Толкачова.

"Азовці" потрапили до обміну вперше за тривалий час. Це група переважно з жінок. З травня 2023 року та липня, коли з Туреччини повернулися командири "Азову", не відбувалося жодних великих обмінів", — повідомила військова.

Читайте також: З російського полону повернулися ще 95 наших захисників

Толкачова підкреслила, що повернуті з полону українські захисники та захисниці отримали важкий і травматичний досвід. Вона повідомила, що Патронатна служба "Янголів Азову" візьме під свою опіку військовослужбовців та допоможе їм з реабілітацією та відновленням.

"Ми повинні далі боротися за всіх тих воїнів "Азову", які досі в полоні Росії", — наголосила військова.

Також командир відділення 24-го штурмового батальйону "Айдар", молодший сержант Станіслав Бунятов з позивним "Осман" повідомив, що з російського полону повернулись чотири захисниці "Айдару". Їх обміняли вперше за довгий час.

Нагадаємо, 13 вересня Україна та Росія провели обмін полоненими, в рамках якого на Батьківщину повернулися 49 українських громадян. Президент Володимир Зеленський повідомляв, що серед них є воїни ЗСУ, Нацгвардії, Нацполіції, ДПСУ, цивільні люди. Зокрема, додому повернулися захисники "Азовсталі".

Раніше командир 12-ї бригади спеціального призначення Денис "Редіс" Прокопенко заявив, що Україна провалила тест на вдячність, адже місця для його бійців під час обміну 24 серпня знову не знайшлося. Після цього Зеленський підтвердив, що у питанні обміну азовців є складнощі, які мають різні причини.